Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Kini Bersasar! Berita Terbaik Untuk Semua Pencarum!


Siaran Khas KWSP 2.0 Disasarkan ~ Berita Baik Untuk Semua Pencarum

KUALA LUMPUR : Lebih 300,000 pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mungkin menarik nafas lega selepas isu tuntutan yang disuarakan rakyat melalui beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) akan diketengahkan dalam mesyuarat kabinet hari ini.

Artikel Permohonan :

Bantuan Skim Cakna Suri Sebanyak RM200 Pada Tahun 2023 ~ Mohon Sekarang!

TERKINI : Permohonan Bantuan SMIS RM150 Hingga RM500 Kini Dibuka Pada Tahun 2023!

Ini Cara Mohon Bantuan BKPKK RM3,600 Untuk Setahun ! Semak Sekarang

Perkara itu diumumkan Presiden Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat Malaysia (PGIRM) Azmi Mohd Tahir ketika dimaklumkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berhubung perkara itu pada 18 Januari 2023.

Siaran Khas KWSP Info Terkini – Perdana Menteri

Menurut Presiden PGIRM, Azmi mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menolak tuntutan yang disuarakan PGIRM dan beberapa NGO lain, tetapi beliau hanya bimbang dengan baki simpanan segelintir pencarum yang terlalu sedikit.

“Sebentar tadi saya menerima panggilan daripada Menteri (Salahuddin) yang menyatakan PM (Anwar Ibrahim) tidak menolak sebaliknya bimbang dengan simpanan segelintir pencarum yang amat sedikit.

“Sehubungan itu, beliau memaklumkan mesyuarat kabinet akan diadakan esok bagi membincangkan isu Tuntutan Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Sasaran.

Bantuan Kerajaan Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Bersasar ~ Berita Baik Untuk Semua Pencarum Admin Kerjayaby Admin KerjayaJanuari 27, 2023 Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Bersasar ~ Berit Baik Untuk Semua Pencarum KUALA LUMPUR : Lebih 300,000 pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mungkin boleh menarik nafas lega selepas isu tuntutan yang disuarakan oleh rakyat menerusi beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) akan diketengahkan dalam mesyuarat kabinet, hari ini. Perkara itu diumumkan Presiden Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat Malaysia (PGIRM) Azmi Mohd Tahir apabila beliau dimaklumkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkaitan perkara tersebut pada 18 Januari 2023. Info Terkini Pengeluaran Khas KWSP – Perdana Menteri Menurut Presiden PGIRM, Azmi mendakwa, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menolak tuntutan yang disuarakan PGIRM dan beberapa NGO lain, namun beliau hanya bimbang tentang baki simpanan segelintir pencarum yang terlalu sedikit. “Baru sebentar tadi saya menerima panggilan daripada Menteri (Salahuddin) yang menyatakan bahawa PM (Anwar Ibrahim) tidak menolak cuma bimbangkan tentang simpanan segelintir pencarum yang sangat sedikit. “Sehubungan itu, beliau memaklumkan bahawa esok akan diadakan mesyuarat kabinet bagi membincangkan isu Tuntutan Pengeluaran Khas KWSP 2.0 Bersasar.

“Beliau (Salahuddin) juga meminta semua penyumbang bersabar dan bertenang, insya-Allah ia akan direalisasikan,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook hari ini.

Azmi sebelum ini mengulas kenyataan PM Anwar bahawa beliau bimbang dengan masa depan pencarum sekiranya pengeluaran dibenarkan lagi, namun timbul persoalan mengenai rakyat yang tidak mempunyai sumbangan, adakah ia termasuk dalam kebimbangan Anwar tentang masa depan mereka.

Katanya, bagi rakyat yang tidak mempunyai caruman dan caruman simpanan yang kecil, mereka harus dibantu kerajaan dengan alternatif lain bagi meringankan beban kos sara hidup mereka.

“Bagaimanapun, bagi orang ramai yang mempunyai simpanan KWSP, mereka perlu dibenarkan mengeluarkan wang secara bersasar bagi meringankan beban kos sara hidup, melangsaikan beban hutang tertunggak dan terus hidup hari ini.

“Justeru, secara langsung kerajaan tidak perlu memperuntukkan banyak wang untuk membantu rakyat dan boleh memberi tumpuan kepada rakyat yang tidak mempunyai simpanan KWSP bagi meringankan beban dan tekanan hidup mereka,” katanya.

Katanya, bagi rakyat yang tidak mempunyai caruman dan caruman simpanan yang kecil, mereka harus dibantu kerajaan dengan alternatif lain bagi meringankan beban kos sara hidup mereka.

“Bagaimanapun, bagi orang ramai yang mempunyai simpanan KWSP, mereka perlu dibenarkan mengeluarkan wang secara bersasar bagi meringankan beban kos sara hidup, melangsaikan beban hutang tertunggak dan terus hidup hari ini.

“Justeru, secara langsung kerajaan tidak perlu memperuntukkan banyak wang untuk membantu rakyat dan boleh memberi tumpuan kepada rakyat yang tidak mempunyai simpanan KWSP bagi meringankan beban dan tekanan hidup mereka,” katanya.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3