Penentuan Sepakan Penalti Yang Mendebarkan, Jurgen Klopp Bangga Dengan Anak Buahnya!


Piala FA, Chelsea lwn Liverpool. Ikuti Berita Sukan Bola Sepak Disini.

Selepas menewaskan Chelsea menerusi penalti, Liverpool meraikan Piala FA tersebut dengan mentaliti yang mahu menjadi juara setiap pertandingan yang disertai. Jika berjaya, impian menjadi kelab yang memenangi “quadruple” semakin hampir.

Jurgen Klopp juga memuji kedua-dua pasukan Liverpool dan Chelsea kerana menjadi “mentaliti gergasi” yang diterapkan selepas penentuan sepakan penalti akhir Piala FA yang epik walaupun Thomas Tuchel dalam keadaan sedih bangga dalam masa yang sama.

Liverpool melengkapkan sapuan bersih piala domestik dengan satu lagi kemenangan dramatik ke atas Chelsea menerusi penentuan penalti di Wembley sebaik Kostas Tsimikas menyempurnakan sepakan penalti selepas percubaan Mason Mount diselamatkan oleh Alisson.

Kejayaan Liverpool terganggu dengan kecederaan dialami oleh Mohamed Salah dan Virgil van Dijk yang berpotensi merosakkan harapan mereka untuk kejuaraan empat kali ganda yang belum pernah dicapai pasukan lain sebelum ini.

Ini termasuk dengan usaha mengejar kejuaraan Liga Perdana mereka yang akan diteruskan pada hari Selasa bertemu Southampton dan final Liga Juara-Juara mereka dengan Real Madrid pada Mei 28.

“Sungguh luar biasa, ia adalah perlawanan yang luar biasa serta sengit menentang Chelsea. Mereka sepatutnya layak mendapatkan Piala FA dengan cara yang sama seperti dalam Piala Carabao. Begitulah kecilnya margin kemenangan kami.”

“Saya tidak boleh lebih berbangga dengan pemain-pemain saya diatas perubahan yang mereka lakukan serta betapa kuatnya mereka berjuang dalam perubahan awal. Saya rasa Virgil dalam keadaan baik tetapi ototnya cedera.”

“Semua perkara ini menerusi peluang terbaik untuk mengatasi momen terbaik dari Chelsea dan kemudian mempunyai momen yang sangat baik untuk diri kita sendiri.”

“Kemudian dalam penentuan sepakan penalti ia sangat mendebarkan. Kuku saya hilang tetapi saya benar-benar memahami Chelsea. Untuk kali kedua 120 minit dan anda tidak mendapat apa-apa kemenangan, itu terlalu sukar. Tetapi bagi kami saya cukup gembira.”


“Kami mempunyai mentaliti gergasi tetapi ada juga mentaliti gergasi berbaju biru. Ia dibezakan hanya dengan satu penalti. Chelsea bermain dengan cemerlang tetapi pada akhirnya mesti hanya satu pemenang dan itu adalah kami hari ini.” Ujar Klopp kepada BBC Sport.

Penafian – Bahan yang portalamalaysia kongsikan diatas merupakan panduan tutorial dan ringkasan yang berkaitan dengan “Penentuan Sepakan Penalti Yang Mendebarkan, Jurgen Klopp Bangga Dengan Anak Buahnya!” ini sahaja. kami tidak ada kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala hebahan berasaskan sumber official dan sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia