Panduan Memohon Bantuan BKK Tahun 2023 : Mohon sekarang!


Panduan memohon bantuan BKK (Bantuan Kanak-Kanak) telah disediakan di halaman ini untuk keluarga Malaysia yang memerlukan tahun ini. Untuk makluman, insentif khas ini telah diperkenalkan pada tahun lalu oleh kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

BANTUAN (BKK)


Untuk sedia maklum, bantuan anak (BKK) termasuk dalam senarai skim bantuan kebajikan yang diuruskan oleh JKM. Pemohon yang layak akan menerima insentif daripada minimum RM150 hingga maksimum RM1,000 bergantung kepada kategori kelayakan.

Inisiatif BKK ini adalah untuk keluarga yang kurang berkemampuan dan mempunyai anak tanggungan yang memenuhi syarat. Bantuan ini akan diberikan setiap bulan kepada keluarga yang layak.

OBJEKTIF BKK

Berikut adalah tujuan pelaksanaan bantuan kanak-kanak pada tahun ini seperti di bawah:

 • Membantu meringankan beban pengasuh/keluarga terhadap anak/anak yang kehilangan keluarga agar dapat terus hidup bersama penjaga dan meneruskan kelangsungan hidup tanpa menjejaskan tumbesaran dan perkembangan orang dewasa.
 • Membantu memantapkan dan memelihara institusi penjaga/keluarga yang terlibat dalam memberikan penjagaan yang secukupnya dan sempurna kepada anak-anak dalam bentuk kasih sayang dan perhatian.

KADAR BKK

Di bawah telah disediakan kadar bantuan kanak-kanak mengikut kategori kelayakan seperti berikut:

 • Kanak-kanak berumur 7 hingga 18 tahun: RM150 seorang
 • Kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah: RM200 seorang
 • Kadar maksimum adalah sehingga RM1,000 setiap keluarga
 • Bayaran BKK diberikan secara bulanan.

KRITERIA KELAYAKAN BKK

Berikut adalah kriteria kelayakan yang telah ditetapkan bagi permohonan bantuan BKK ini seperti di bawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia dan bermastautin
 • Merupakan keluarga atau penjaga yang memberikan penjagaan kepada anak-anak
 • Pendapatan isi rumah bulanan tidak melebihi pendapatan garis kemiskinan (PGK)
 • Keluarga dengan anak tanggungan berumur 18 tahun ke bawah
 • Bagi umur 18 tahun ke atas boleh dipertimbangkan sekiranya mereka bersekolah sehingga menengah atas.

PANDUAN PERMOHONAN BKK

Bagi keluarga yang memenuhi kriteria kelayakan, permohonan untuk nafkah anak boleh dibuat. Sila layari portal rasmi BKK JKM – DI SINI

Di laman web rasmi anda boleh memuat turun borang permohonan dan menyediakan senarai dokumen penting yang diperlukan. Setiap pemohon dinasihatkan supaya menyemak dengan teliti item yang diperlukan untuk memudahkan proses semakan permohonan.

Nota: Pelaksanaan bantuan kebajikan adalah selaras dengan senarai bersama antara kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri. Ini termaktub dalam peruntukan perlembagaan persekutuan Malaysia di bawah senarai 3 (jadual senarai perundangan).


Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3