Paku Dan Pontianak, KL | Cafe Halal Bertemakan Horror !


Jika anda seorang peminat tegar seram, anda wajib ke kafe Paku dan Pontianak. Kafe ini terletak di Danau Kota, Kuala Lumpur. Kafe Paku dan Pontianak menambah kelainan  pada kunjungan kafe anda yang biasa.

Lagi menyeramkan, ia berkaitan dengan hantu wanita putih legenda cerita rakyat seram Melayu, iaitu pontianak! 👻


Baca juga: Kak La Nasi Berlauk | Makanan Authentic Kelantan Hanya 14 KM Dari KL

Suasana Paku Dan Pontianak

Berjalan melepasi tirai merah darah, anda akan merasa kagum (atau takut ) melihat suasana ngeri kafe ini. Kain putih disarungkan di atas lampu seolah-olah Cik Pon ada berada di situ.

Ikuti permaidani merah yang kelihatan seperti laluan berdarah.


Sudut Seram @ Paku Dan Pontianak

Dan anda akan melihat satu sudut yang didedikasikan untuk semua berkaitan Pontianak. Dari meja solek antik hingga kebaya kebaya yang indah dan juga papan kayu yang dipaku pada dinding, ia pasti membuatkan anda sedikit berdebar 🤭

Fakta Pontianak

Terdapat juga cebisan maklumat tentang asal usul cerita rakyat ini terpampang di seluruh dinding!

Sebagai permulaan, nama Paku dan Pontianak berasal dari fakta bahawa paku mesti dicucuk ke dalam tengkuk pontianak untuk mengelakkannya bertukar menjadi pontianak.


Perkara ini dikatakan menjadikan dia wanita yang cantik dan isteri yang baik sehinggalah tercabut paku tersebut tercabut 😨

Menu Paku Dan Pontianak

Menu yang dihidangkan sama seperti kafe konsep ini! Chicken Cordon Bleu dengan Krim Dijon adalah pilihan yang popular di kalangan pelanggan. Digoreng hingga keemasan, ia memuaskan hati ayam goreng yang enak – rangup di luar dan lembap di dalam 😋

Walau bagaimanapun, kelebihannya terletak pada Sos Krim Dijon. Rasa tartnya yang berkrim menambah dimensi keseluruhan perisa, hampir seperti mengembara ke dunia lain!


Satu lagi kegemaran ramai ialah Pasta Telur Masin dengan Ayam Popcorn. Seperti bagaimana tertariknya kita dengan Cik Pon dan cerita seram yang lain tidak pernah berakhir, begitu juga kecintaan kita terhadap telur masin.

Mentega, berkrim dan lazat – ia adalah hidangan keselesaan yang anda mesti cuba! 😍

Banyak pilihan lain pada menu adalah untuk anda nikmati, seperti Chicken Butter Rice, Seafood Aglio Olio dan banyak lagi!


Jika anda berani, sudah tiba masanya untuk menambah tempat yang unik dan tidak dapat dilupakan ini pada senarai kafe anda! 👻

  • Status Halal: Pemilik Orang Muslim
  • Alamat: 28, Jalan 4/23b, Taman Danau Kota, 53300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
  • Waktu Operasi: 4pm-11:30pm setiap hari

Instagram
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3