Nilai Ringgit Malaysia Kekal Tidak Berubah


Mata wang tempatan disahkan tidak berubah berbanding dolar AS.

Seorang penganalisis berkata bahawa nilai ringgit Malaysia tidak berubah berbanding dolar AS walaupun mesyuarat Kabinet membincangkan isu-isu berkaitan kos sara hidup dan bekalan makanan.

Nilai ringgit Malaysia berada pada paras 4.3870/3915 berbanding dolar AS daripada 4.3870/3910 pada penutup Jumaat lalu.

Baca juga:

Bincang Jurang Semasa:


Ketua Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata kerajaan sedang berusaha untuk membincangkan jurang semasa dalam isu bekalan makanan.

“Isu-isu mengenai isu makanan semakin menjadi tumpuan dan kerajaan dijangka mengambil langkah untuk menangani jurang semasa itu,” katanya kepada Bernama.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) akan memberi taklimat kepada Jemaah Menteri mengenai isu-isu ini, termasuk rancangan jangka pendek dan panjang untuk mengatasi masalah berkenaan.

Pembukaan Semula China:

Sementara itu, rakan kongsi pengurusan SPI Asset Management Stephen Innes berkata pertukaran asing Asia akan stabil tidak lama lagi berikutan pembukaan semula China daripada sekatan pergerakan yang berpanjangan, pada 1 Jun.

“Sekiranya China boleh membina semula ekonomi yang selamat dan sihat, maka ringgit akan mengukuh dari semasa ke semasa,” katanya.

Bagaimanapun, peniaga akan turut memerhati dan mengawasi sentimen risiko global terutamanya apabila kebimbangan terhadap pertumbuhan kian meningkat.
“Justeru, ini boleh mengehadkan keuntungan ringgit memandangkan sensitiviti mata wang terhadap eksport,” tambahnya.

Nilai Ringgit Kekal:

Ringgit, bagaimanapun, diniagakan bercampur-campur berbanding sekumpulan mata wang utama.

Nilai ringgit kekal berbanding dolar AS kepada 3.1845/1883 daripada penutupan Jumaat pada 3.1845/1879, lebih rendah berbanding yen Jepun menjadi 3.4354/4392 daripada 3.4236/4270 dan lemah berbanding pound Britain kepada 5.4934/4990 berbanding 5.4732/4782.

Namun begitu, ringgit menambah nilai berbanding euro kepada 4.6414/6462 daripada 4.6445/6488 pada Jumaat.

Sumber: BERNAMA


mybsn
BKM

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3