Home » Portal Rasmi » Cara Install MySejahtera, Boleh Claim RM50 E-Dompet Melalui Apps Ini Nanti

Cara Install MySejahtera, Boleh Claim RM50 E-Dompet Melalui Apps Ini Nanti

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob dalam satu kenyataannya tadi, kredit E-dompet RM50 percuma yang akan disalurkan melalui applikasi mysejahtera, dimana pada apps tersebut juga terdapat kod pengimbas untuk anda beli barang.

Katanya lagi melalui petikan dari Malaysiakini, saranan ini akan menggalakkan lebih ramai orang untuk memuat turun dan memakai aplikasi tersebut.

“Aplikasi ini juga membolehkan Kementerian Kesihatan Malaysia mengambil tindakan yang cepat, tepat, dan berkesan untuk mengenal pasti dan memaklumkan kontak rapat sekiranya berlaku kes jangkitan Covid-19 dalam masyarakat

“Seperti yang diumumkan oleh perdana menteri Muhyiddin dalam perutusan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara, kerajaan akan mengkreditkan RM50 ke dalam e-dompet pengguna setelah mereka memuat turun applikasi MySejahtera.

“Ini bagi menggalakkan orang ramai untuk memuatturun dan menggunakan app MySejahtera ini,” kata beliau pada sidang media harian Covid-19 di Putrajaya hari ini.

Apa Itu Apps MySejahtera?

Sudahkah anda memuat turun Aplikasi MySejahtera ke dalam telefon pintar anda? Mysejahtera merupakan aplikasibagi mengenalpasti status kesihatan kendiri serta dapat menjejaki kawasan ‘hotspot’ C0vid. 

Aplikasi ini dapat membantu kita dalam banyak cara terutama dalam memastikan kita sentiasa selamat dan terhindar daripada dijangkiti.

Dengan kata lain, boleh guna apps ni utk jejak kawasan virus, dan boleh tebus rm50 ewallet.

Bila RM50 ni bleh claim?

Mengikut dari booklet e-penjana yang dikeluarkan oleh kerajaan, jangkaan pelaksanaan Julai-September 2020

Cara Install Apps MySejahtera

Step 1 : Ada dua (2) kaedah yang boleh anda “Daftar” apps MySejahtera ini, pertama boleh melalui laman sesawang mysejahtera.malaysia.gov.my. Kedua boleh muat turun di smarphone anda, cari je “MySejahtera”.

Step 2 : Dah Install Klik “Daftar” dahulu jangan terus login kalau pengguna baru.

Step 3 : Pendaftaran boleh dibuat dengan no.telefon atau email sahaja.

Step 4 : Sekiranya mendaftar melalui no.telefon anda akan dapat kiriman SMS kod OTP. Kod tu nanti korang masukan dalam apps MySejahtera semasa baut pendaftara.

Step 5 : Sekiranya guna email, anda masuk ke inbox email anda dan buat verifikasi pautan untuk pengesahan.

Step 6 : Masukkan butiran pendaftaran, dan tetapkan kata laluan dan klik Sahkan. sattle

Step 7 : Dah berjaya daftar. Tekan tutup untuk kembali kepada paparan Login.

Senangkan, install siap-siap apps ni, nanti senang nak claim e-dompet korang.

Disclaimers – Semua artikel portalamalaysia share dihalaman ini sekadar tutorial dan ringkasan yang related dengan “Cara Install MySejahtera, Boleh Claim RM50 E-Dompet Melalui Apps Ini Nanti” sahaja. kami tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala rujukan berasaskan sumber rasmi dan sahih sahaja.

7 thoughts on “Cara Install MySejahtera, Boleh Claim RM50 E-Dompet Melalui Apps Ini Nanti”

  1. Step 1 : Ada dua (2) kaedah yang boleh anda “Daftar” apps MySejahtera ini, pertama boleh melalui laman sesawang mysejahtera.malaysia.gov.my. Kedua boleh muat turun di smarphone anda, cari je “MySejahtera”.
    Soalan: Bolehkah saya mendaftar dua kali – satu melalui laptop guna laman sesawang and KEDUA melalui smartphone?

    Reply

Leave a Comment