Motor Ayah Kena Tarik Tertunggak 4 Bulan ! Cikgu Fadli Belikan Motor Baharu


Motosikal ayah kena tarik 4 bulan, cikgu Fadli beli motor baru. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Begitulah nasib yang dialami sebuah keluarga apabila terpaksa berjalan kaki lebih lapan kilometer sehari agar anak-anak menimba ilmu.

Sebelum ini, mereka sekeluarga mempunyai motosikal, namun sejak beberapa minggu lalu, motosikal mereka dibawa lari oleh pihak bank selepas lebih empat bulan tidak membayar ansuran bulanan.

Mohon juga : Bantuan Tambahan Khas Untuk B40 & M40 Sebanyak RM200 : Mohon Segera!

Mohon juga : Permohonan Rumah PPR Untuk Disewa Tahun 2023 Hanya RM170 – RM220 Sebulan Sahaja!

Semak juga : Bantuan RM500 Untuk Rakyat Malaysia ~ Semak Kelayakan Anda Sekarang!

Fadli menjelaskan, pekerjaan bapa merupakan pendapatan utama keluarga dan motosikal juga digunakan untuk mengambil dan menghantar anak-anak ke sekolah.

“Motosikal ayah terpaksa ditunda beberapa minggu lalu kerana tertunggak empat bulan. Ketika itu dia sedang melakukan ‘job grab’. Sumber pendapatan utama keluarga.

“Lepas hantar barang, pergi ke tempat ‘parking’, motosikal hilang. Ada orang tertunggak surat beribu-ribu. Ayah duduk, motosikal, kenderaan utama mencari makan, kena tarik,” katanya menulis di laman Facebooknya.

Fadli berkata, walaupun bapa tidak mempunyai motosikal, dia tetap menghantar anak ke sekolah dan pada hari suai kenal kelmarin, lelaki dan isterinya datang mendengar taklimat dan menunggu sehingga program tamat.

Katanya, tidak ramai bapa yang sudi datang ke hari orientasi, selalunya wakil ibu sahaja.

“Baik semangat ayah walaupun dia sendiri belum ada SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Saya cukup suka dengan orang begini, jaga hak anak dan nilai pendidikan.

“Lepas program, saya suruh dia tunggu depan pagar sekolah. Saya hantar keluarga mereka pulang, sebaik dia nak turun saya pegang, abang ikut saya, kakak dan anak pulang,” katanya.

Menurut Fadli, dia membawa lelaki itu ke sebuah kedai motosikal di Batu Caves dan membeli motosikal baharu untuk keluarga terbabit.

“Bila pulang, dia ucap terima kasih banyak kali cikgu, saya tak tahu nak balas budi cikgu, saya doakan cikgu terus murah rezeki.

“Kebaikan ini bukan untuk dibalas. Kebaikan ini untuk anda kembali kepada orang lain apabila anda sedikit gembira di masa hadapan. Dan sumbangan ini bukan dari poket saya sahaja. Doakan semua penyumbang,” katanya.


1 thought on “Motor Ayah Kena Tarik Tertunggak 4 Bulan ! Cikgu Fadli Belikan Motor Baharu”

  1. Subahan Allah, rezeki kmna2 kalaulah semua fikiran ngan Hati cikgu Fadli tu Bebad, syabas. Smoga Allah d brikn bnyk lagi mausia rezeki mcm Cikgu tu. Saya hrap boleh dapat orang baik mcm cikgu kminpun lngsung tsk ade kndraan. Suami saya kluar masuk dimna hospital susah aku tuan.. sampai minta tolong orang pjul 1/2 pagi antar saya ket rumah saya dkrang pun suami maseh d hospital mlka zone kuning ngan duit saya hbis , bntuan saya i dah guna.. kerja tak bolh sbab dah 63 umur tk afe spe nk kerja. Suami pnykit Kronik Tuhan Allah shja yng mlindungi saya smoga Allah brikn saya rezeki yng mulia. Amiin …yra.

    Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3