Mohon Bantuan Kewangan RM2500 Sebelum Tarikh Tutup 31 Mac Ini

Pelbagai bantuan kerajaan yang telah mula disalurkan dan akan disalurkan tidak lama lagi.

Terdapat juga bantuan kerajaan yang masih dibuka untuk permohonan termasuk kemaskini Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2023.

Mohon Bantuan Kewangan RM2500 Sebelum Tarikh Tutup 31 Mac Ini 1

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR)


Salah satu bantuan yang dinanti-nantikan orang ramai setiap tahun ialah STR Sumbangan Tunai Rahmah.

STR ialah bantuan kewangan yang dibayar dalam empat peringkat (fasa) bermula Januari, April, Julai dan November 2023.

Pembayaran STR fasa 2 ialah April 2023.

BANTUAN KEWANGAN RM 2,500


Untuk Sumbangan Tunai Rahmah 2023 ini, jumlah bantuan tidak termasuk bantuan tambahan sebanyak RM600 adalah

 • RM2,500

Tetapi ianya hanya layak untuk kategori isi rumah berpendapatan RM 2,500 ke bawah dan mempunyai tanggungan 5 orang ke atas sahaja.

Isi rumah lain juga berpeluang menerima jumlah bantuan RM1000, RM1500, RM2000 bergantung kepada kelayakan masing-masing.

Manakala individu bujang pula akan menerima bantuan sebanyak RM350 seorang.

MOHON BANTUAN KEWANGAN SEBELUM 31 MAC


Bagi mereka yang tidak pernah memohon bantuan ini atau tidak layak untuk fasa 1 sebelum ini, anda boleh memohon sekarang dengan segera.

Permohonan bantuan STR ini akan ditutup pada 31 Mac. Jika anda terlepas, anda tidak akan menerima bantuan untuk tahun 2023 ini.

CARA MEMOHON


Permohonan STR untuk tahun 2023 boleh dibuat melalui portal rasmi STR

https://bantuantunai.hasil.gov.my/

Selain itu, bagi penerima sedia ada sekiranya terdapat sebarang perubahan, anda juga boleh mengemas kini maklumat tersebut sekarang. Pengemaskinian maklumat akan dibuka sehingga 31 Mac sahaja.


10 thoughts on “Mohon Bantuan Kewangan RM2500 Sebelum Tarikh Tutup 31 Mac Ini”

  • inin bantuan atau pinjaman saya tajk jelas dengan semua bantuan yang macam ni apa lagi yang kau nak tipu rakyat sudah sudah lah hentikan wayang dunia kamu tu. bantuan adalah pemberian dari kerajaan bukan satu satu badan yang tak senarai dalam kerajaan saya nak tahu siapa itu lawrence scott kenapa pula saya mesti membalas kepada beliau dan bukan kerajaan malaysia

   Reply
 1. Mohon bantuan bulanan rm500,kerana saya tidak bekerja dan wargaemas umur64tahun perlu menyara 3org anak bersekolah menengah 2org dan isteri,.call saya no hset 0126459783 mohd

  Reply
 2. Salam sejahtera…rayuan memohon bantuan bulanan RM1000, kerana saya dalam lingkungan usia wargaemas yang 54tahun. Bagi keperluan 3orang di bawah tanggungan saya dari 2orang masih bersekolah dan jugak seorang lagi merupakan surirumah saya.SEKIAN TERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN MALAYSIA. Alamat e-mel dan nama di bawah adalah atas nama isteri, surirumah saya .

  Reply
 3. Salam sejahtera dan salam Ramadhan kepada yang seagama dengan saya. Saya yang bernama Zaid bin Mustaffa berumur 54tahun yang tidak punya pekerjaan yang tetap dan punyai permasalahan ekonomi sendiri tidak kestabilan SANGAT TERUK didalam tanggung saya pula, isteri saya Norzibadrina Binti Ghazi 39tahun tidak bekerja surirumah sepenuh masa dan dua orang lagi ,satu dari dua orang tersebut,masih bersekolah anak lelaki saya berumur 14tahun dan anak saudara lelaki berumur 19tahun pengangguran. Saya ingin memberi keterangan tentang butiran peribadi atas nama saya membuat permohonan bantuan dng pihak LHDN saya ingin membuat sedikit perubahan pada butiran peribadi di dalam borang permohonan bantuan tersebut perubahan tersebut saya terterakan kotak kosong di bahagian bawah.SEKIAN TERIMA KASIH KEPADA PIHAK KERAJAAN MALAYSIA.

  Reply
 4. Saya wazir bin ismail, umur saya 64 tahun,saya sudah tiada pendapatan lagi.saya memohon bantuan sara hidup untuk kelangsungan hidup.

  Reply
 5. Sy Azhar bin Arifin
  Umur 49 Tahun
  Ingin mohon Bantuan keewangan
  Untuk kelansungan Hidup , kerana Sy sudah Tiada pendapan Dan Tiada pekerjaan Lagi semenjak pendamik Convict Sy Sudah Tiada Lagi simpanan keewangan Semuanya. TELAH Habis di gunakan, Dan Sy juga menpunyai berapa Jeni’s penyakit iaitu:
  1- Darah Tinggi
  2-Kencing Manis
  3-Gaout
  Sy Amat memerlukan Bantuan….

  Reply
 6. السلام عليكم ورحمة الله وبركته
  Salam Malaysia Madani..

  RM !! RM !! RM !! = Tidak Sama Dengan Rahmat Dan Barakah Allah Yang Diperlukan.

  Tapi, Tidak Bermakna Wang, Duit, RM, $$.. DLL. Itu Tidak Penting. Kerna Bahawa Sesungguhnya, Peraturan Rentak Perjalanan Di Atas Bumi Allah Ini Memerlukan Wang, Duit, RM, $$ DSD (Dan Sewaktu Dengannya). Sesungguhnya Allah SWT Perancang Yang Sebenarnya Bagi Setiap Yang Manusia Ingini. Kalau Hari Ini, Raya Tahun Ini Mungkin Pada Kita Ada Sedikit Rasa Kekurangan… Tidak Mengapa, Sentiasa Kita Mahu Ucapkan Syukur Kepada-NYA.
  Percayalah, Allah akan beri kejayaan pada kita disuatu masa akan datang kerana ketabahan kita di waktu susah dahulunya..Salah Satu Dari Rukun Iman : PERCAYA KEPADA QADA’DAN QADAR
  Insyaallah.. ALLAH BERI JALAN ATAS KESABARAN KITA.
  AMIINN… 🤲🏻

  Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3