Mohon Bantuan Barang Dapur RM300 Bulan Ini

Pada masa ini, pelbagai jenis bantuan diagihkan kepada rakyat yang layak. Salah satunya ialah bantuan penting seperti barangan asas dan lain-lain.

Terdapat bantuan yang dikenali sebagai bantuan dapur berjumlah RM 300 sebulan untuk rakyat Malaysia.

TUJUAN MEMBANTU BARANG DAPUR


Bantuan Kehidupan Sejahtera (BINGKAS) dilancarkan bagi mengiktiraf peranan penting ketua keluarga yang tidak jemu menguruskan hal ehwal keluarga, mendidik dan membesarkan anak-anak.

BINGKAS akan meringankan beban kewangan rakyat dan akan membantu ketua keluarga membeli keperluan asas termasuk peralatan pendidikan pelajar agar kualiti hidup rakyat Selangor terus maju.

manfaat bingkas

BANTUAN BARANG DAPUR


Bantuan Kehidupan Sejahtera (BINGKAS) atau lebih dikenali sebagai bantuan barangan dapur telah diumumkan oleh Menteri Besar Selangor sejak 2021 dan pelaksanaan akan bermula pada 2022.

Bantuan barangan dapur ini merupakan salah satu inisiatif kerajaan negeri Selangor membantu ketua keluarga dengan bantuan bulanan sebanyak RM 300.

JUMLAH BAYARAN BANTUAN


Bantuan barangan dapur ini diberikan sebanyak RM 3,600 setahun dengan RM 300 sebulan untuk setiap keluarga yang layak.

CARA PERMOHONAN


Permohonan bantuan BINGKAS ini boleh dibuat melalui pautan rasmi BINGKAS yang disenaraikan di bawah :

https://bingkasselangor.com/

Tekan pada “DAFTAR PERMOHONAN”, dan isi setiap maklumat peribadi yang diperlukan.

Kemudian Log Masuk semula menggunakan username dan password yang telah anda tetapkan.

SYARAT KELAYAKAN


Berikut adalah syarat & kriteria kelayakan sebelum anda ingin memohon bantuan ini. Pastikan anda memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan.

 • Rakyat Malaysia
 • Pengundi berdaftar di Malaysia
 • Lahir atau menetap di Selangor melebihi 10 tahun
 • Mempunyai tanggungan berumur 18 tahun ke bawah
 • Pendapatan bulanan dalam lingkungan RM0 – RM3,000 sahaja

syarat kelayakan

Kaedah Pembelian


Berikut adalah kaedah dan cara pembelian bantuan barangan dapur :

cara pembelian

MAKLUMAT LANJUT


Untuk sebarang maklumat atau pertanyaan lanjut, anda hendaklah merujuk kepada laman web rasmi BINGKAS yang disenaraikan di atas.


3 thoughts on “Mohon Bantuan Barang Dapur RM300 Bulan Ini”

 1. Salam sejahtera dan salam Ramadhan kepada umat Islam, saya ingin memohon jasa baik kesudian daripada pihak kerajaan agar diberikan juga kepada rakyat negeri Kedah,Kelantan,Terangganu. Saya MERAYU agar pihak kerajaan SUDI Menghulurkan BANTUAN BARANGAN DAPUR anjuran dari pihak kerajaan juga tersebut, sekian saya seperti yang bernama kotak kosong isi dibawah. TERIMA KASIH KEPADA KERAJAAN MALAYSIA.

  Reply
 2. Untuk warga OKU macam saya ni yang berkerja dan mempunyai tanggungan adakah ia diberikan secara automatik ataupun perlu memohon sekali lagi,.!!? Minta penjelasan.
  Kerana sebelum zaman covid saya pernah dapat bakul makanan itu berbentuk duit yang telah dikreditkan ke kad pengenalan sebelum membuat pembayaran terpilih dengan amaun yang diberikan selama 3bulan itu. Dan pernah status e kasih..cuma bila diperiksa no ic/kad pengenalan ,tidak berdaftar..mohon pertimbangan dari pihak pak menteri menteri serta di jabatan Perdana menteri ni berikan berita yang mengembirakan kami,.kerana selalu nya sedap sangat didengar ,ibarat pepatah Melayu, Indah khabar dari rupa .mohon diberikan kelonggaran kepada warga OKU yang berpendapatan rendah sekali ni dan mempunyai tanggungan ini diberikan secara automatik,dengan no ic dan OKU secara sah sahaja serta yang berkelayakan saja yang diberikan bantuan daripada kerajaan negeri mahu pusat.hanya klik saja dijari.

  Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3