Mohon Bantuan Automotif 2022 Keluarga Malaysia


Terbaru kerajaan baru sahaja satu pakej terkini di bawah progam keluarga Malaysia yang dikenali dengan bantuan automatif 2022.

Borang Permohonan Bantuan Automotif 2022

Jika anda hantar telah hantar bengkel yang tidak daftar, tiada masalah anda masih boleh claim dan tebus skim program bantuan automotif keluarga malaysia melalui borang permohonan online seperti di bawah ini:

  1. Isi borang permohonan bantuan automotif online melalui link pautan, https://bantuanautomotif.hasil.gov.my 
  2. Atau anda boleh sahaja terus pergi ke mana-mana pejabat cawangan Lembaga hasil Dalam negeri LHDn yang berdekatan dengan anda dengan ambil terus borang permohonan di sana, isi dan hantar ke LHDNM.
  3. Hantar borang tersebut yang telah diisikan selengkapnya bersama-sama bukti resit membaiki dan membaikpulih kereta anda.

Syarat Kelayakan Bantuan Automatif BAKM

  1. Warganegara Malaysia
  2. Hanya kereta anda sebagai ketua isi rumah, isteri anda, ibu bapa, anak anda, adik beradik anda atau cucu anda yang layak untuk claim
  3. Pastikan anda sebagai ketua isi rumah sudah berdaftar nama untuk bantuan dengan Pusat Kawalan Operasi bencana PKOB yang terjejas akibat banjir
  4. Pastikan kereta tersebut mengalami masalah kerosakan dek kerana banjir yang melanda negara baru-baru ini
  5. Pastikan kereta anda belum dihantar di bengkel repair kereta banjir dan pusat servis rasmi

Dokumen Penting Yang Diperlukan

Anda hanya perlu sertakan bukti yang anda alami banjir sebelum ini dengan menyertakan resit yang untuk pembaikan kereta anda termasuk penukaran alat ganti dan bersama-sama dengan borang permohonan.

Semakan Kelulusan

Berdasar bukti resit baikpulih kereta anda bersama-sama dengan borang permohonan yang anda hantar akan melalui proses kelulusan. Jika anda melepasi syarat kelayakan yang telah ditetapkan seperti di atas, anda akan menerima bantuan RM1000 ini.

Tarikh Buka & Tarikh Tutup Permohonan

Permohonan dibuka bermula 19 Januari 2022 manakala tarikh akhir dan tarikh tutup bantuan automatif ditutup pada 31 Mac 2022


Cara Bayaran

  1. Jumlah bayaran RM1000, bayaran akan kredit terus masuk ke dalam akaun bank yang telah didaftarkan dalam data kerajaan melalui sistem BKC, BPR yang sebelum ini.
  2. Jika anda tiada akaun bank bayaran boleh dilakukan secara tunai di kaunter Bank Simpanan Nasional BSN yang berdekatan dengan anda.

Maklumat Lanjut

Hotline di nombor 1-800-88-2747 atau 03-8882 4565 / 03-8882 4566

Disclaimers – Semua yang kami share diatas sekadar panduan tutorial dan ringkasan yang berkaitan dengan “Mohon Bantuan Automotif 2022 Keluarga Malaysia” sahaja. kami tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber official dan sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia