Memperkenalkan Volkswagen ID.4 Yang Mula Dilancarkan Di Malaysia


Ia sering telah dilihat dengan beberapa kali dalam setahun lalu dan sedang diuji di Malaysia dan juga baru-baru ini telah dikongsi di media sosial dengan kakitangan kanan pejabat VW Malaysia semasa satu acara pengembaraan mereka. Kereta elektrik ini telah dijadualkan untuk dilancarkan tidak lama lagi dan akan datang untuk mencabar kenderaan Volkswagen berkuasa petrol semasa seperti Golf, Passat atau Arteon, sebaliknya ia sedang melihat untuk mengambil disebahagian daripada keseronokan yang dinikmati oleh Hyundai IONIQ 5 yang berharga daripada RM199k kepada RM259k dan KIA EV6 yang dilancarkan baru-baru ini yang mempunyai harga yang lebih tinggi iaitu RM300k.

Sumber: youtube


Namun, dengan harga jualan British iaitu daripada £37,000 untuk model asas mutlak iaitu kira-kira RM195,000 kepada harga purata £43,000 dengan kira-kira RM227,000 pemenang kereta terbaik dunia 2021 elektrik ini mungkin berharga tepat bersebelahan VW Golf GTI Mk8 yang popular.

Dengan lebih-lebih lagi ia sebagai model kedua daripada jenama yang akan dilancarkan pada platform MEB khusus, ia menawarkan pendigitalan dan ketersambungan yang terkemuka dalam kelasnya dengan rangkaian kuasa elektrik dan susun atur bateri yang sangat cekap. Sistem bateri MEB dibangunkan dan dikilangkan di tapak Brunswick dan Foshan. Elemen teras motor elektrik iaitu pemutar dan pemegun dibekalkan daripada loji komponen Salzgitter. Dan dengan Pusat Sel Bateri Kecemerlangan (CoE), pengetahuan seluruh Kumpulan untuk teknologi bateri juga disertakan dalam Salzgitter.

Ruang Dalaman Volkswagen ID.4


Sumber: google image

 

Disamping itu, dengan Warna kabin Volkswagen ID.4 ini mungkin Florence Brown dan sebahagian luarnya mungkin mempunyai empat warna cat metalik iaitu: Glacier White, Blue Dusk, Manganese Grey dan Honey Yellow. Julat Volkswagen ID.4 WLTP adalah sehingga 500 kilometer yang mengagumkan daripada kapasiti bateri 77 kWj (bersih).

Begitu juga ia akan mendapat manfaat daripada keserasian pengecasan pantas sehingga 125 kW, dengan keupayaan menambah jarak sehingga 320 kilometer dalam masa 30 minit sahaja. Dengan kuasa 204 PS dan tork 310 Nm serta-merta, pacuan roda belakang ID.4 1ST melengkapkan pecutan 0 hingga 100km/j dalam 8.5 saat (2 saat lebih perlahan daripada Golf GTI) sebelum kelajuan maksimum dicapai pada 160km/ h, di mana dibenarkan.


Sumber: google image

Volkswagen ID.4 ia telah dihasilkan dengan kemudahan Zwickau di Jerman, dengan pengeluaran kereta itu adalah neutral karbon. Ia pada masanya, lima kilang di tiga benua akan mengeluarkan SUV elektrik baharu. Selain di Zwickau terdapat kilang Cina Anting dan Foshan telah memulakan pengeluaran sebelum penghujung 2021.
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3