Sepang Circuits Story Review Sepang 1000 Kilo

Enam hari sebelum pemeriksaan rasmi Perlumbaan Ketahanan 1000 kilometer Sepang 2010 (S1K) pada 3 Jun, bencana menimpa juara bertahan – juara bertahan 1800cc Honda Integra DC untuk Pasukan Perlumbaan Jenis R musnah sepenuhnya apabila ia terbakar.

Kereta itu semuanya telah disediakan – dipasang dengan enjin dan bahagian prestasi serba baharu; dan semua sedia untuk digulung untuk diteliti. Salah seorang mekanik pasukan itu hanya berusaha untuk menamatkan bahagian akhir apabila ia tiba-tiba terbakar dan musnah menjadi ‘kerosakan tidak boleh diperbaiki’ seperti yang dijelaskan oleh pengurus pasukan Tek Kean Kang.

Sepang Circuits Story


Ketika semua ahli pasukan bergegas dari rumah mereka ke bengkel di Klang; dan ketika mereka semua merenung Integra yang rosak teruk, mereka pasrah menerima takdir bahawa pasukan itu tidak akan melangkau edisi kedua S1K. Sehinggalah, pemilik pasukan dan pemandu Soh Kee Koon bercakap.

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

“Dia memutuskan bahawa kami perlu terus berlumba … mujurlah, kereta kami yang lain EK dan Dc5 tidak rosak. Satu-satunya masalah ialah EK telah disediakan untuk perlumbaan MSS keesokan harinya untuk Boy (Wong). Bos memutuskan kami melangkau MSS dan menumpukan perhatian kepada S1K. Maka, kerja pun bermula.

Lihat Juga  Sepang Circuits Kencana SIC Bikeathon 2011 Ha

“Kami semua bekerja seperti orang gila untuk tiga hari berikutnya. Mendapatkan bahagian; mengecat semula kereta kerana beberapa bahagian badan rosak akibat kebakaran,” kata Tek yang menjelaskan Honda Civic EK diletakkan betul-betul di atas DC2 yang terbakar.

Review Sepang 1000 Kilometer Endurance Race


Seperti yang disaksikan oleh semua orang di trek pada hari pemerhatian, Perlumbaan Jenis R membawa masuk EK9 putih yang baru dicat ke trek; dan menukar pendaftaran mereka kepada Kelas B untuk kereta di bawah 1600cc. Di dalam paddock, saingan terdekat mereka memandang dengan kagum dengan kegigihan pasukan dan menyimpan harapan baru untuk menamatkan saingan di atas juara bertahan kali ini.

Penduduk tiang pada perlumbaan sulung; Pasukan Perlumbaan Type R mengakhiri sesi kelayakan dengan gaya terpuji apabila mereka menduduki tempat keenam terpantas antara 56 yang dimulakan di mana 22 daripadanya berada di Kelas 1 dengan kapasiti enjin melebihi 1600cc.

Perlumbaan diadakan di dalam gelanggang Malaysian Grand Prix Sepang Circuit.

Di atas grid ialah Perlumbaan Pasukan Pentagon J – pasukan yang menduduki tempat kedua dalam kelas di belakang Pasukan Perlumbaan Jenis R. Menyertai mereka di barisan hadapan ialah JC Racing – saingan tradisional Type R, yang menampilkan trio hebat Eddy Lew, Keifli Othman dan Patrick Tam.

Dimulakan oleh Pengerusi SIC Datuk Mokhzani Tun Dr Mahathir dan bermula di belakang kereta keselamatan untuk memulakan perjalanan di bawah langit mendung tengah hari yang jarang berlaku, Juichi Umemoto Jepun dari Pasukan Perlumbaan Pentagon J untuk sebahagian besar peringkat awal sehingga kereta mereka menghadapi masalah di pertengahan jalan melalui pertarungan 181 pusingan.

Lihat Juga  Tech News Groupon Malaysia Now Part Fave

JDMS Racing Zane Loo


Pasukan JDMS Racing Zane Loo, Perajun Krishnan dan Damien Dielenberg turut mengetuai perlumbaan secara ringkas; tetapi cabaran mereka digagalkan oleh masalah mekanikal juga; meninggalkan pertempuran di atas helaian masa adalah antara dua penyertaan Kelas 2 – Pasukan Ultra Racing Kenny Lee, Hsiao Tung Wei dan Australia Christopher John O’Shannessy dalam Toyota Levin dan #21 Civic – Type R Racing Team.

Melihat pada lembaran masa dari Pusat Media, kedua-dua kereta itu bertukar-tukar petunjuk sekali-sekala, walaupun jelas bahawa Pasukan Ultra Racing sentiasa memegang kelebihan. Berbaki kira-kira 30 pusingan, pasukan Kenny, Chris dan Hsiao memegang teguh di tempat teratas dan terus mengambil bendera berkotak-kotak selepas lapan jam 32 minit dan 1.455 saat untuk menampung 181 pusingan yang diperlukan.

“Adakah kami gembira dengan hasilnya? Ya dan tidak,” kata Tek sambil menegaskan bahawa pada pertengahan perlumbaan, pasukan itu percaya mereka sebenarnya boleh memenangi perlumbaan. “Kami tahu bahawa kami mempunyai kereta terpantas di trek. Kebanyakan nama teratas sudah pun menghadapi masalah; tetapi kereta kami bertahan dengan baik.

“Kami boleh memenanginya. Kami kalah kerana kami sebenarnya mempunyai satu hentian pit tambahan … yang memberi kelebihan kepada Pasukan Ultra Racing. Tetapi sekali lagi, ini adalah strategi dalam perlumbaan. Kami membuat kesilapan dan kami kehilangan peluang untuk menang secara keseluruhan … Itu akan menjadi satu cerita besar,” tambah Tek.

Lihat Juga  Sepang Circuits Porsche Club Singapore Wins M

Mengulas mengenai kemenangannya, Kenny berkata kemenangan itu adalah impian yang akhirnya tercapai dan ganjaran atas usaha gigih dan kepercayaan mereka.

“Ia adalah jalan yang panjang dan sukar,” kata Kenny, yang mula mengimpikan kemenangan dalam perlumbaan ketahanan SIC pada 2003 apabila pasukannya berada di kedudukan podium sehingga masalah mekanikal menyebabkan mereka tersingkir pada akhirnya.

Senarai Pemenang


“Kami melakukan banyak usaha untuk mencapai kemenangan ini, jadi ini adalah salah satu detik paling manis dalam hidup kami. Apabila saya memulakan percubaan pertama dalam Perlumbaan Ketahanan Milenium Merdeka pada 2003, saya mendapat tempat keenam … jadi sejak itu, saya mula berbelanja dan bekerja keras, mengimpikan kemenangan,” kata Kenny.

Tempat ketiga bagi Kelas 2 dimenangi oleh Pasukan ST Wangan Racing dari Singapura, yang menampilkan Aloysius Lek, Teh Kian Boon dan Desmond Soh dalam satu lagi Honda Civic EK9. Mereka menduduki tempat ketiga keseluruhan dengan 178 pusingan dalam pertempuran 1000 kilometer; mendahului pemenang Kelas 1 – gandingan S. Velumani dan Kosi Kalaitzidis Australia dalam sebuah Satria GTi.

Goi Chun Kiat, Philip Pang Peng Ngiap dan Mohd. Nizam Yazet berada di tempat kedua dalam kelas itu dalam masa beberapa saat di tangga terakhir podium untuk Kelas 1.

Sekiang info daripadawww.malaysiangp.com.my dan semoga berjaya kepada semua pesaing.

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3