Sepang Circuits Kencana SIC Bikeathon 2011 Ha

Menarik lebih 600 penunggang basikal dengan pemain seperti Anuar Musa, Noreffendy Rosli dan Mohd Hariff Saleh; dan nama-nama perlumbaan motor terkemuka seperti Hafizh Syahrin Abdullah, Muhammad Zamri Baba dan Eric Yeo, edisi ketiga Kencana SIC Bikeathon di Litar Sepang hari ini dipuji sebagai satu lagi kejayaan; dan mendorong penganjur acara di Malaysian Grand Prix Sepang Circuit Litar Antarabangsa Sepang untuk membangunkan acara itu lagi tahun depan.

“Kami mempunyai lebih ramai orang tahun ini dan mereka datang dalam suasana yang sangat gembira untuk menikmati acara itu. Kami akan mencari maklum balas daripada para peserta untuk membangunkan acara ini dengan lebih lanjut. Salah satu daripadanya ialah kategori wanita,” kata Pengerusi SIC Dato’ Mokhzani Tun Dr Mahathir memulakan acara utama – kelas terbuka untuk perlumbaan kriteria.

Lihat Juga  Sepang Circuits Story Review Sepang 1000 Kilo

Beliau menambah: “Melalui acara ini, orang ramai akan menyedari bahawa SIC bukan sahaja menganjurkan perlumbaan kereta dan basikal; tetapi juga kaum lain juga seperti bikeathon ini. SIC terbuka kepada mana-mana jenis kaum yang berbeza.

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

“Kami pastinya berharap dapat menarik lebih ramai peserta tahun depan,” kata Mokhzani, yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Kencana Petroleum Berhad.

Selain pelumba terkemuka Malaysia, edisi ketiga Kencana SIC Bikeathon turut menarik pelumba dari Jepun, Iran, Indonesia, Jerman dan ekspatriat yang bekerja di Malaysia.

Kategori perdana menyaksikan pertarungan sengit hingga tamat pertarungan 12 pusingan dengan peloton besar kira-kira 50 pelumba dalam kumpulan rapat ketika mereka memasuki pusingan terakhir pertandingan 11 pusingan. Bermula dalam arah lawan arah jam, mereka terus berkumpul sehingga selekoh terakhir di Selekoh 1 sebelum perentak jantung berpusing ke tepi untuk membolehkan pelari pecut mereka bersaing dengan bendera berkotak-kotak.

Lihat Juga  Tech News Groupon Malaysia Now Part Fave

Mewakili Pasukan Berbasikal Pro-Asia Terengganu, Hariff memenangi pertarungan pelari pecut dengan catatan masa 1 jam 14 minit 16.102 saat; mengenepikan rakan sepasukannya yang lebih terkenal Anuar, yang mencatat masa 1 jam 14 minit 16.806 saat.

Dalam bidang 219 pemula, Mohd Nor Ridzuan Zainal dari Pasukan Berbasikal Angkatan Tentera menduduki tempat ketiga; manakala Noreffendy menduduki tempat ke-26.

Terengganu’s top junior rider Mohd Afiq Huznie Othman topped the junior category; mengambil masa 42 minit 59.497 saat untuk menutup enam pusingan litar perlumbaan. Juara cub prix Malaysia, Hafizh Syahrin Adullah, 18 tahun, menduduki tempat ke-29 dalam kalangan 41 pemain permulaan.

Tony Harvey mempertahankan gelaran veterannya; menjaringkan hatrik dan memenangi kelas tahun ini dengan catatan masa terpuji 44 minit 48.243 saat dalam pertarungan enam pusingan di sekeliling litar. Eric Yeo – Juara berbilang Siri Super Malaysia dan pemenang Perlumbaan Ketahanan Milenium Merdeka 12 jam pada 2002 menduduki tempat ke-53.

Lihat Juga  Hafizh beraya dengan sut lumba MalaysianGP Sepang Circuit

Dalam cabaran jambori – meliputi 40 kilometer rupa bumi luar jalan di sekitar kawasan Litar Sepang, bekas jaguh perlumbaan jalan raya negara Wan Mohd Najmee menduduki tempat teratas; menewaskan penunggang basikal gunung negara Nor Shahriel Haizat, yang menduduki tempat teratas.

Seorang lagi pelumba basikal negara Mohd Razif Mohd Salleh menduduki tempat kedua manakala seorang lagi penunggang basikal gunung negara Shahrin Amir menduduki tempat keempat. Pelumba Moto2 Malaysia, Muhammad Zamri Baba menduduki tempat ke-29 daripada 217 pelumba.

Hadiah disampaikan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

 

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3