Langkah Padam Akaun MySejahtera Lama & Kemaskini E-mel / Telefon / IC


Lagkah padam akaun MySejahtera yang lama, yang menggunakan nombor telefon tidak aktif / telefon hilang/ e-mel tidak aktif dan sebagainya.

Jika anda yang menghadapi masalah di mana akaun lama tidak boleh digunakan lagi kerana nombor telefon dan email tidak aktif, ditambah pula yang anda telah logout dari akaun tersebut, anda boleh terus membuat akaun baru tetapi dengan syarat anda perlu padam atau delete akaun lama terlebih dahulu.

PENTING : BUKA DEKAT CHROME di pautan berikut https://mysejahtera.malaysia.gov.my/help/ (jangan sesekali buka dekat MySejahtera).

Langkah Padam Akaun MySejahtera

Disini ditunjukkan langkah-langkah untuk memadam ataupun delete akaun MySejahtera anda yang lama walaupun anda tidak dapat login ke akaun tersebut.

Untuk membuat sebarang perubahan kepada akaun MySejahtera, anda boleh menggunakan perkhidmatan MySejahtera Helpdesk dengan mudah.

Portal Malaysia kongsikan cara padam akaun. Untuk kemaskini maklumat pun boleh gunakan cara yang lebih kurang sama.


Kenalin, Kucing Lucu Bernama Si Idoy

Ikut step by step yang saya ajar ye.

Layari: https://mysejahtera.malaysia.gov.my/help/

Langkah – langkah Padam kemaskini mysejahtera

Baca juga: Pendaftaran & Pembaharuan SSM Online Semasa PKP, Tidak Perlu Ke Kaunter!

Kredit : Siti Nur Zulaikha

Penafian – Bahan artikel kami share diatas merupakan panduan dan rujukan ringkasan artikel related dengan “Langkah Padam Akaun MySejahtera Lama & Kemaskini E-mel / Telefon / IC” sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, segala hebahan berpandukan sumber official dan sahih sahaja.