Pengeluaran Bersyarat KWSP: Peluang Baru Bagi Pencarum KWSP


Pengeluaran Bersyarat KWSP: Peluang Baru Bagi Pencarum KWSP

Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini mempunyai peluang baru untuk mendapatkan bantuan kewangan melalui pengeluaran bersyarat dari Akaun 2 KWSP. Inisiatif yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ini, dikenali sebagai Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2), bertujuan memberikan sokongan kewangan kepada pencarum dalam keadaan kecemasan.

Lihat Juga  KWSP Akan Dilihat Oleh PM

Pengeluaran Maksimum dan Minimum


Pencarum KWSP boleh mengeluarkan jumlah minimum RM3,000 hingga maksimum RM50,000, bergantung kepada baki simpanan dalam Akaun 2 mereka. Inisiatif ini menawarkan kadar faedah atau keuntungan yang lebih rendah berbanding pasaran, memudahkan pencarum dalam menghadapi kesulitan kewangan.

kwsp fsa2

Semakan


Berikut ialah info penting mengenai FSA2:

CLAIM eMadani RM100 + RM600* Sekarang! -> Claim Disini

  1. Dibuka untuk ahli KWSP yang belum berumur 55 tahun (tertakluk kepada syarat umur kelayakan yang ditetapkan oleh institusi perbankan yang berkenaan)
  2. Hanya satu permohonan sahaja
  3. Permohonan diberikan kelulusan tidak boleh dibatalkan
  4. Jumlah simpanan KWSP minima RM3,000 dalam Akaun 2 KWSP
  5. Jumlah maksimum bagi FSA2 tidak lebih dari RM50,000 dalam Akaun 2 (tertakluk kepada amaun pembiayaan peribadi yang diluluskan oleh institusi perbankan)
Lihat Juga  Daftar Akaun KWSP Anak 14 Tahun Ke Atas & Dapat RM250 Insentif Dari Kerajaan!

Rujuk dan semak disini -> https://fsa2.kwsp.gov.my/

Sasaran dan Tujuan


FSA2 ditujukan untuk membantu hampir 4 juta ahli KWSP yang berumur di bawah 55 tahun. Tujuannya adalah untuk membantu mereka yang memiliki simpanan rendah dalam Akaun 1 KWSP, khususnya selepas kesan pandemik, untuk membangun semula simpanan mereka.

Keperluan Pengeluaran Bersyarat


Pengeluaran ini dianggap penting untuk memelihara simpanan persaraan pencarum, sambil memberikan bantuan kewangan dalam situasi mendesak. Inisiatif ini disusun dengan mempertimbangkan kepentingan jangka panjang pencarum KWSP.

Lihat Juga  Ini Cara Pengeluaran KWSP Yang Dibenarkan

Sumber Rujukan: KWSP FSA2

Group Whatsapp Info Bantuan Kerajaan Tanpa Kabel -> Join Sekarang Disini!!!