TERKINI: KWSP Benarkan Pengeluaran Khas Melalui Akaun 2 Tetapi Untuk Tujuan Peribadi Yang Telah Ditetapkan Sahaja


Tahukah anda, KWSP benarkan pengeluaran khas melalui Akaun 2, tetapi hanya untuk tujuan peribadi sahaja.

Ramai yang tidak berpuas hati kerana kesukaran mengeluarkan wang KWSP walaupun wang tersebut adalah wang sendiri yang disimpan dalam tabung dan caruman yang dibuat melalui akaun KWSP mereka.

Namun, sedarkah anda terdapat banyak jenis pengeluaran yang boleh anda lakukan asalkan memenuhi kriteria & syarat yang ditetapkan oleh KWSP.


Malah, anda dibenarkan membuat pengeluaran KWSP dari akaun 2 untuk tujuan peribadi dan tujuan membina atau mengubahsuai rumah, untuk peribadi, pendidikan dan lain-lain.

Pengeluaran Akaun KWSP 2

Di sini anda boleh menyemak butiran termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, cara memohon wang pengeluaran Akaun 2 KWSP untuk peribadi 2022

1) Bayaran Haji

Bagi mengurangkan bebanan anda mengerjakan haji, wang dari akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran i-Akaun KWSP bagi perbelanjaan haji dan tujuan pendaftaran haji dengan Lembaga Tabung Haji.


● Untuk dokumen dan syarat pengeluaran untuk daftar haji sila klik sini.

2) Bayaran Rawatan Perubatan

Jika anda menghadapi masalah yang melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat pengeluaran pada akaun 2 untuk menampung kos perubatan dan pembelian peralatan kesihatan.

● Untuk dapatkan dokumen pengeluaran perubatan KWSP sila klik sini.


3) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah

KWSP menyediakan kemudahan untuk membantu ahlinya memiliki rumah pertama sendiri sama ada melalui membina rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau membeli melalui Aplikasi Rumah Mesra Rakyat 2022.

● Untuk dapatkan dokumen & kriteria pengeluaran pembelian rumah, sila klik sini.

4) Pengeluaran Untuk Pendidikan

Bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi, mereka perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan Universiti.


KWSP menyediakan pilihan dan kemudahan pengeluaran KWSP untuk anda menampung pengajian anak sekiranya kemudahan Pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

● Dokumen dan kriteria Pengeluaran Untuk Pendidikan sila klik sini.
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3