Kuala Lumpur Summit: 5 Isu Utama Dihadapi Muslim Diseluruh Dunia

Kuala Lumpur, Malaysia – Pemimpin dari negara yang penduduk Islam paling ramai di dunia akan bertemu di ibu negara Malaysia pada hari Khamis untuk menangani isu-isu seperti Islamofobia dan kemiskinan, dengan penganjur menegaskan bahawa acara itu tidak bertujuan untuk bersaing dengan Organisasi Kerjasama Islam (OIC).

Menurut penganjur, sekurang-kurangnya 250 wakil dari 52 negara dan 150 perwakilan Malaysia juga akan menyertai KL Summit. Mereka termasuk pegawai kerajaan, sarjana dan pemimpin dari pelbagai sektor bukan kerajaan.

Ketika pelbagai pemimpin dan wakil dunia Islam – dari negara Algeria Afrika Utara hingga Uzbekistan di Asia Tengah dan Brunei di rantau Asia Pasifik telah berkumpul di Kuala Lumpur, berikut adalah lima isu utama yang mereka bincangkan:

Krisis pelarian Rohingya

Lebih dari 730,000 orang Rohingya telah melarikan diri dari Myanmar sejak tindakan keras tentera di negara bagian Rakhine barat pada bulan Ogos 2017, kebanyakan dari mereka kini tinggal di negara jiran Bangladesh, sebuah negara yang majoritinya beragama Islam seramai 161 juta orang.

Penyiasat PBB telah menyimpulkan bahawa tentera Myanmar melakukan keganasan terhadap Rohingya dengan “niat genosida” dan bahawa Rohingya yang tetap berada di negara ini menghadapi “risiko serius genosida”.

Myanmar berulang kali membenarkan tindakan keras terhadap Rohingya yang diperlukan untuk membasmi “keganasan”.

Penahanan Uyghur di China

Di wilayah Xinjiang di barat daya China, orang-orang dari minoriti Uighur dan kumpulan etnik Muslim Turki yang lain ditahan di kem yang digambarkan oleh kerajaan China sebagai pusat latihan kemahiran vokasional yang diperlukan untuk menangani “ekstremisme”.

Di PBB menganggarkan sekitar satu juta orang telah ditahan, tetapi Randall Schriver, pejabat Pentagon tertinggi untuk Asia, mengatakan pada bulan Mei angka itu “mungkin lebih dekat dengan tiga juta warga” di wilayah di mana penduduknya sekitar 10 juta.

Aktivis telah menuduh China berusaha untuk secara paksa menyatukan Uighur dengan majoriti Cina Han, menekan mereka untuk melepaskan kepercayaan mereka, seperti berdoa dan menjauhi daging babi dan alkohol.

Peperangan di Yemen

Sejak pencerobohan Arab Saudi ke Yaman pada tahun 2015, lebih daripada 100,000 orang – kebanyakan orang awam – terbunuh dalam konflik yang dikatakan PBB telah mewujudkan krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Menurut PBB, 18 juta orang terus hidup dalam kelaparan, dan sekurang-kurangnya 12 juta kanak-kanak terperangkap dalam pertempuran dan memerlukan bantuan.

Ketidaksamaan gender

Dua pertiga orang dewasa yang buta huruf di dunia adalah wanita. Hanya separuh wanita dunia bekerja, berbanding dengan tiga perempat lelaki dunia, menurut kajian yang dilakukan pada tahun 2015 oleh Bahagian Statistik PBB.

Di kebanyakan negara membangun, pekerjaan wanita lebih rendah, sekitar 25 persen. Namun, wanita menghabiskan dua setengah kali lebih banyak masa dan usaha daripada lelaki untuk pekerjaan penjagaan dan tanggungjawab rumah tangga yang tidak dibayar.

Jurang ekonomi

Walaupun beberapa negara di Timur Tengah menikmati pendapatan perkapita tertinggi di dunia, dengan Qatar yang kaya dengan minyak dan gas di tangga teratas, negara anggota OIC lain, Niger, berada di tiga negara termiskin di dunia.

Pendapatan per kapita Qatar pada tahun 2017 dianggarkan $ 128,000, menurut Bank Dunia. Pendapatan per kapita Niger dianggarkan $ 990.

Dalam laporan 2018, Arab Weekly memetik World Inequality Lab sebagai mengatakan bahawa Timur Tengah adalah wilayah utama dalam ketaksamaan ekonomi.

Laporan itu menyebutkan bahawa bahagian pendapatan meningkat kepada 10 peratus dan 1 peratus populasi di Timur Tengah masing-masing melebihi 60 peratus dan 25 peratus, dari jumlah pendapatan wilayah pada tahun 2016.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3