KKM Saran Pekerja Laksana Saringan Kesihatan


Baru-baru ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mencadangkan agar majikan memberikan cuti tambahan sehari kepada pekerja untuk menjalani saringan kesihatan.

Menurut Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, kerjasama majikan awam dan swasta adalah penting dalam memastikan pekerja dapat melakukan pemeriksaan kesihatan dan meminta Kementerian Kewangan melihat peraturan yang boleh dibuat supaya majikan di negara ini memberikan cuti itu.

Baca juga:

Oleh itu, langkah pemberian cuti tambahan sehari wajar dipertimbangkan majikan negara.

Selain itu, usul tersebut tidak sekadar menitikberatkan tahap kesihatan pekerja tetapi turut memberi kemudahan kepada mereka menjalani saringan kesihatan tanpa perlu menggunakan sebarang cuti kecemasan.

Menurut Khairy Jamaluddin, kekangan masa telah memberi kesan kepada para pekerja negara dan situasi itu turut memberi impak kelak kepada produktiviti mereka dalam pasaran ekonomi.

Terdahulu, usul ini pada masa yang telah dikemukakan pada perhatian Bajet 2023 yang akan dibentangkan bulan hadapan (Oktober) bagi menjamin kebajikan para pekerja terus diutamakan majikan.

Sekadar info, media pada Julai melaporkan kesedaran rakyat mengenai kepentingan perkara itu masih lagi rendah yang menyaksikan 53 peratus rakyat Malaysia tidak menjalani saringan kesihatan sejak setahun lepas.
Pada program hari ini, Khairy dalam ucapannya berkata kebersamaan rakyat adalah penting bagi memastikan negara dapat mengharungi cabaran COVID-19 dalam negara.
Beliau berkata kerjasama dan sokongan rakyat telah mendorong Malaysia memasuki fasa peralihan ke endemik COVID-19 hasil pematuhan terhadap keselamatan kesihatan awam keseluruhannya.
Sumber: BERNAMA

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3