Kisah Kaabah Diganti Malam Ini, Pembuka Tirai Tahun Baru Islam 1444 Hijrah

MEKAH, 29 Julai (Bernama) — Sehelai kain hitam bersulam benang emas dikenali sebagai Kiswah yang menutup Kaabah di Kota Suci Mekah, Arab Saudi telah digantikan pada hari ini (Jumaat), selepas waktu solat Isyak dan tempatan sebagai simbolik kepada pembuka tirai Tahun Baru Islam 1444 Hijrah pada hari sabtu.

 

Kisah Kaabah Diganti Malam Ini

 

Jabatan Tertinggi bagi Hal Ehwal Masjidil Haram dan Masjid Nabawi menerusi perkongsian di Aplikasi Twitter menyatakan bahawa kerja-kerja penggantian Kiswah akan dikendalikan oleh 166 kakitangan jabatan, sangat sesuai dengan tradisi tahunan.

Agensi Berita Saudi (SPA) baru-baru ini melaporkan Kiswah Kaabah akan diganti pada Sabtu (30 Julai), memetik kenyataan jabatan berkenaan pada waktu 26 Julai.

Walaumanapun, jabatan hari ini memaklumkan tiada anak bulan Muharram dicerap pada petang Khamis dan kiraan bulan Zulhijjah digenapkan 30 hari (30 Jun – 29 Julai) hari ini (Jumaat), sekaligus telah menjadikan 1 Muharram (Awal Muharram) iya ditetapkan pada Sabtu sebagai permulaan kalendar Islam di Arab Saudi.

 

Arab News ada di dalam laporannya memetik Ketua Pengarah jabatan berkenaan, Sheikh Dr Abdul Rahman Al-Sudais sebagai berkata sebanyak dua ratus pekerja mahir terbabit dalam pembuatan Kiswah itu di Kompleks Raja Abdul Aziz.

Kiswah telah di buat daripada 670 kilogram (kg) sutera berkualiti tinggi, 120 kg benang emas dan 100 kg benang perak.

Portal berbahasa Inggeris jabatan itu juga mengatakan, sejak beberapa dekad Kiswah diganti pada pagi 9 Zulhijjah, iaitu pada Hari Arafah selepas jemaah haji bertolak ke Arafah dan Masjidil Haram berada dalam keadaan tenang tanpa kesesakan manusia, senangkan pihak berkuasa menjalankan upacara penggantian.

Sedikit perubahan masa upacara kali ini dilakukan sebagai sebahagian daripada perancangan jabatan untuk mengagihkan sambutan di Dua Masjid Suci dan juga sebagai simbolik untuk menyambut ketibaan jemaah Umrah dari dalam dan luar Saudi.

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3