Cara Kira BMI

Apa itu BMI? BMi ataupun Indeks jisim badan idalah ukuran untuk menilai berat badan anda berbanding dengan ketinggian. Ia merupakan kaedah pemeriksaan yang mudah untuk kategori berat badan iaitu berat badan rendah, berat badan sihat, berat badan berlebihan dan obesiti.

BMI tidak mengukur lemak badan secara langsung tetapi ia berkolerasi secara sederhana dengan ukuran lemak badan secara lebih langsung. Tambahan pula BMI juga sangat berkolerasi dengan pelbagai hasil metabolik dan penyakit seperti ukuran lemak badan secara lebih langsung.

Bagaimana BMI Digunakan


BMI boleh dijadikan alat penyaringan tetapi tidak mendiagnosis lemak badan atau kesihatan tubuh seseorang. Untuk menentukan sama ada BMI mempunyai risiko badan, penyedia perkhidmatan kesihatan akan melakukan penilaian yang lebih lanjut. Penilai tersebut merangkumi ukuran ketebalan lipatan kulit, penilaian diet, aktiviti fizikal dan sejarah keluarga.

Unlimited Free Shipping Shopee -> Claim Disini

Kajian menunjukkan bahawa berat badan yang berlebihan adalah masalah kesihatan yang serius bagi kebanyakan orang. Ia meningkatkan risiko kepada beberapa penyakit yang serius seperti penyakit jantung, angin ahmar, diabetes, kanser dan darah tinggi.

Lihat Juga  Boleh Ke Makanan Berkulat Kita Recycle Semula? Dr ni Bagi Pesan

Namun begitu, mencapai dan mengekalkan berat badan unggul melalui pemakanan sihat dan aktiviti fizikal yang tetap boleh membantu mencegah penyakit-penyakit ini.

Cara Kira BMI


Untuk mengira indek jisim badan (BMI) ini, ia boleh dibuat dengan menggunakan kaedah pengiraan sahaja iaitu berat dalam kilogram dibahagi dengan tinggi dalam meter kuasa dua. Berikut ialah formula pengiraan BMi :

Cara Kira BMI 1

Berapa BMI Yang Sihat Dan Normal


Indeks jisim badan (BMI) adalah ukuran lemak badan berdasarkan tinggi dan berat badan yang berlaku untuk lelaki dan wanita dewasa. Berikut ialah klasifikasi BMI :

Cara Kira BMI 2

Di atas ialah perkongsian tentang indek jisim badan (BMI) yang boleh dibuat pengiraan untuk mengetahui klasifikasi BMI badan kita sama ada normal atau tidak. Untuk mendapatkan pengiraan dan klasifikasi BMI yang normal, jagalah pemakanan anda supaya tidak mengalami obesiti atau kurang berat badan.

Sumber : https://www.cdc.gov/

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3