“Kenapa Kau Bagi Makan Kat Homeless?”, Abang ‘Taiko’ Kawasan Muka Garang Tegur Ebit Lew


Mesti kita pernah terserempak dengan seorang yang berwajah tidak mesra, suara yang lantang dan segala ciri-ciri yang biasanya di stereotaip sebagai orang yang tidak mesra. Yang paling memeranjatkan, setelah sekian lama berkawan dengan manusia berwajah ‘gila’ ini, rupa-rupanya dia tidak seperti yang disangka. Malah, kita boleh menjadi kawan rapat atau mungkin ke peringkat yang lebih tinggi iaitu bakal pasangan.

Ini berlaku kepada seorang aktivis kemanusiaan yang sering membantu golongan fakir dan sangat memerlukan iaitu Ustaz Ebit Lew yang kini sedang bercuti di Munich, Jerman. Ketika dia berjalan di sekitar kawasan itu, dia ternampak seorang lelaki yang berwajah garang dan langsung tidak bertentang mata dengannya.

Pertemuan yang tidak dijangka

Lelaki ‘garang’ itu mendekati Ebit Lew dan bertanyakan tentang asal usulnya. Dia juga pelik dengan aksi Ebit Lew yang memberi makan kepada penduduk setinggan. Namun, pendakwah itu menjawab soalan abang ‘garang’ itu dengan kesabaran.


Semalam di sekitar Munich German. Seorang abang di kawasan ini garang dan tidak tersenyum. Dia datang dan bertanya dari mana kamu berasal. Mengapa anda memberi makan kepada gelandangan? Anda seorang yang baik.

Dia juga menyatakan bahawa hatinya tidak tenang jika melihat seseorang sedang berbaring dan tidur di bawah pokok taman. Dalam penjelasan itu, beliau turut menjelaskan bahawa perbuatan (makan/bersedekah) itu adalah perintah Allah S.W.T. dan perintah ini wujud kerana Allah S.W.T. sayang kita semua.

Saya datang bercuti. Tapi hati tak tenang bila tengok orang tidur bawah pokok taman ni. Kerana Allah menyuruh. Allah sayang kita.

 

“Kenapa Kau Bagi Makan Kat Homeless?”, Abang ‘Taiko’ Kawasan Muka Garang Tegur Ebit Lew

 

Selepas mendengar jawapannya, lelaki garang itu kemudiannya membawanya berjumpa rakan lain. Semua rakannya menunjukkan rasa hormat dan layanan yang baik kepada Ebit Lew. Dipendekkan cerita, abang ‘garang’ ini sangat mudah berkawan.

Ebit Lew Disenangi Semua

Kemudian dia membawanya berjumpa dengan gengnya yang lain. Semua hormat. Tidak mengapa. Sekejap je dah berkawan walaupun muka garang. Last sekali senyum, salam dan peluk. Saya belikan dia pizza. Bersedia untuk bertemu dengan semua orang, angkat kepala anda sebagai kawan. Senyumlah sikit. Jarang nampak. Orang yang kelihatan seperti ini kadang-kadang lebih baik.


Di akhir pertemuan mereka, mereka saling tersenyum, berjabat tangan dan mengambil peluang antara satu sama lain. Ebit Lew mereka menghabiskan beberapa keping pizza. Selepas pertemuan pertama itu, mereka menganggukkan kepala setiap kali terserempak. Ia adalah isyarat yang biasanya kita berikan apabila kita mengenali dan berasa selesa dengan seseorang.

Walaupun berkawan, mereka masih segan untuk tersenyum lebar. Secara zahirnya, mereka mempunyai aura seperti harimau yang ingin menyambar mangsanya tetapi setelah mengetahui isi hatinya, tidak dapat kita bayangkan terdapat sebuah taman yang begitu indah tinggal di dalam lubuk hatinya. Jarang orang berwatak ‘tsundere’ ni.
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3