Kemaskini MySalam Tuntutan Sehingga RM700 Sekarang

Panggilan terakhir!! Sila kemas kini Mysalam, tuntutan bayaran pelbagai penyakit sehingga 31 Mac 2023. Tahukah anda di bawah Skim Perlindungan mySalam, individu berpendapatan rendah atau mereka yang tergolong dalam kumpulan B40 boleh tuntut pembayaran sehingga RM700 bagi mereka yang berkelayakan.

Berikut adalah beberapa maklumat mengenai MySalam dan cara tuntutan.

Apakah Program MySalam?


Program Perlindungan mySalam adalah inisiatif kerajaan untuk menyediakan perlindungan kesihatan takaful percuma kepada 8 juta rakyat Malaysia.

Salah satu faedah MySalam ialah jika disahkan menghidap salah satu daripada 45 penyakit kritikal, insured boleh menerima bayaran sekali seumur hidup sebanyak RM8,000 dan bayaran tunai RM50 sehari sehingga 14 hari kemasukan ke hospital. , Termasuk kuarantin 14 hari wajib untuk membendung wabak covd19.

Perlindungan MySalam untuk kumpulan B40 berkuat kuasa pada 1 Januari 2019, dan kerajaan telah bersetuju untuk melanjutkan skim perlindungan mySalam kepada penerima bantuan keluarga Malaysia yang layak mulai 2022.

kemaskini mysalam sekarang

Kelayakan MySalam


Syarat kelayakan untuk program MySalam termasuk penerima BSH/BKM/STR yang:

 • Berumur antara 18 dan 65 tahun;
 • Orang bujang berumur antara 40 dan 65 tahun dengan pendapatan tahunan kurang daripada RM24,000;
 • Orang kurang upaya berumur antara 18 dan 65 tahun dengan pendapatan tahunan kurang daripada RM24,000.

Sekiranya anda layak menyertai program mySalam tetapi tidak menerima SMS atau pemberitahuan kelayakan, anda boleh menghantar e-mel terus ke [email protected] atau menghubungi talian hotline mySalam di 1 300 888 938, yang beroperasi 24 jam sehari, 7 hari hari minggu untuk bantuan lanjut.

MYSALAM

Cara Semak Kelayakan MySalam


Untuk menyemak kelayakan, anda juga boleh melakukannya dalam talian dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Layari www.mysalam.com.my
 2. Masukkan kad pengenalan tanpa (-)
 3. Klik untuk menyemak
 4. Dalam ruangan di bawah, akan dinyatakan sama ada anda layak menjadi benefisiari MySalam.

Cara Membuat Tuntutan MySalam


Tuntutan kepada mySalam mesti diserahkan secara manual dengan memuat naik salinan dokumen ke portal mySalam atau melalui kiosk layan diri MySalam.

Ikuti langkah di bawah:

 1. Log masuk ke portal mySalam menggunakan nombor kad pengenalan dan kata laluan penerima/pasangan di laman web mySalam: www.mysalam.com.my
 2. Klik pada “Tuntutan” dan kemudian klik pada “Penyerahan Tuntutan”
 3. Isikan butiran berikut:, Tarikh masuk, Tarikh Keluar Wad, nama hospital
 4. Sila muat naik fail berikut dan klik “Lampirkan”
 5. Kad pengenalan (depan dan belakang)
 6. Rekod pelepasan (kemasukan wad sahaja)
 7. Klik “Serah” dan kemudian “Saya Setuju” dan permohonan anda akan diproses.
 8. Setelah tuntutan anda disahkan, status tuntutan akan dikemas kini secara automatik.
 9. Sila hubungi Pusat Panggilan mySalam di 1 300 88 8938 untuk pertanyaan lanjut atau bantuan dengan penetapan semula kata laluan.

Untuk melalui proses tuntutan secara manual, anda juga boleh pergi ke mana-mana kiosk layan diri MySalam dengan salinan kad pengenalan anda dan dokumen yang diperlukan.

Senarai Penyakit Yang Layak Dituntut


mySalam penyakit

Maklumat Lanjut


Jika ada sebarang pertanyaan berkaitan proses tuntutan, anda boleh membuat pertanyaan di talian 1 300 888 938

atau

E-mel melalui [email protected]


21 thoughts on “Kemaskini MySalam Tuntutan Sehingga RM700 Sekarang”

 1. Saya dah daftar MySalam tahun 2022, sehingga kini tidak pernah terima emil beejaya pendaftaran mahupun segala keterangan, pemberitahuan melalui emil saya. Harap bantu.

  Reply
    • Ada masuk Hospital dan di tahan di wad tak? Dan klau msuk hospital dan di tahan di wad, sakit tu ada termasuk dlam senarai penyakit yg dah di nyatakan dlam mysalam tak?? Sebab dlam portal rasmi mysalam dah di nyatakan kt situ senarai penyakit yang di cover, Dan Bila masuk wad dan di tahan di wad akn di beri surat yg membuktikan Penyakit dan berapa hari di tahan di wad, Bila masuk wad dan ada butiran2 yg Perlu di masukkan dlam tuntutan mysalam baru la diorang akn proses dan lpas diorg proses baru lah dpat bayaran, dan Klau pun masuk wad klau tak bersabit dengan penyakit yg mysalam dah senaraikan tu pun diorang takkan cover jugak, Sebab Mysalam ni bersyarat sbb dia adalah insurance Takaful, Dan Insurance mcm takaful pun diorg Dah ada Senarai penyakit yang diorang akan cover, selain penyakit yg diorang tak senaraikan, masuk lah lama mana pun diorang takkan cover sbb memg tu syarat yang di tetapkan…

     Reply
   • saya bila buat pemeriksaan layak untuk membuat tuntutan… bila dh di isi maklumat gagal untuk log masuk

    Reply
  • Zainudin bhn maidin
   2.3.2023
   Tolong bei saya peluang sekali lagi pada tahun ini kerana saya amat memerlukan memandangkan faktor usia..
   Sekian t.kasih…….

   Reply
 2. Saya layak dapat mySalam tapi tak pernah dapat bayaran.mcm mana nk buat tuntutan dan terima bayaran dari mySalam?

  Reply
  • terima mesej dari my salam mengatakan anda layak untuk mendapat faedah mysalam… sampai ke hari ni tak pernah 1 sen pun yg mengatakan saya layak untk tuntutan tersebut… sekian terima kasih…..

   Reply
 3. zulkernain bin ahmad
  saya layak mysalam lepas itu saya sudah buat tututan sebab kampung tempat saya tinggal kena arahan pkd 14 hari saya sudah serah surat masuk dikuatun dan surat habis kuatin.tgu keputusan keluar.selepas raya tahun lepas saya cek dan dapat msg saya tak layak dpt 700 itu.sedangkan saya layak mysalam 2019,2020,2021,2022.

  Reply
 4. Saya sh,julfabal bin sh,berhama saya ada hantar suratkeluar dari wad hospital saya hantar surat tu ke mysalam,,dia kata dengan saya buat semantar ini mysalam balum ada buka lagi,,,jadi surat keluar dari wad hospital saya simpan sampai lah sekarang ini,,,,

  Reply
 5. Saya pernah layak dapat my Salam tapi sehingga kini tiada mesej di hantar. Mintak tolong beri penjelasan…terima kasih.

  Reply
 6. Maaf saya mau tanya .bagaimana dgn isu pergelangan kaki terlepas tapi masi bole jalan walaupun cacat .drotor suruh pakai kasut khas utk kaki supaya kembali .apa itu jua termasuk dlm senarai penyakit

  Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3