Jenis-jenis Pemandu Yang Kerap Anda Jumpa Di Jalan Raya


Begitu uniknya penduduk di negara Malaysia ini, tidak kira apa jua cuti perayaan di Malaysia, orang ramai tidak akan melepaskan peluang untuk pulang bertemu ahli keluarga lain di kampung halaman masing-masing.

Namun,Baru-baru ini syarikat perlindungan insurans, Liberty Insurance telah menyenaraikan pemandu yang bakal anda akan jumpa sepanjang berada di atas jalan raya, tidak kira ketika waktu puncak atau waktu anda pulang ketika cuti hujung minggu yang panjang.

Jom Ketahui senarai Jenis-jenis pemandu yang bakal anda jumpa di jalan raya:

Jenis-jenis Pemandu Yang Kerap Anda Jumpa Di Jalan Raya 2

 1. Kaki Tekan/The Speedster
  Pantang ada peluang, pemandu seperti ini akan memandu laju dengan memotong barisan menggunakan kesemua lorong yang ada. Lebih-lebih lagi apabila jalan ‘clear‘ tiada anggota penguatkuasa. Sekaligus boleh mengundang bahaya kepada pengguna jalan raya lain.

 2. Susah Tekan Pedal/The Sloth
  Bagi pemandu sebegini pula, mereka sentiasa memandu lebih perlahan daripada had kelajuan yang dibenarkan, lebih-lebih lagi apabila mereka berada di lorong paling kanan. Bagaimanapun tindakan mereka menyebabkan menyebabkan trafik menjadi sesak kerana terpaksa ikut di belakang mereka buat satu jangka masa lama.

 3. Sentiasa Gugup Dan Cemas/The Nervous Driver
  Ada juga pemandu yang sentiasa berasa gugup dan cemas setiap kali memegang stereng kereta. Kadang-kala cara mereka memandu itu boleh mengganggu fokus pengguna jalan raya lain. Jadi anda perlu pastikan berada jarak yang selamat agar sempat bertindak jika pemandu seperti ini memberikan reaksi di ‘luar kawalan’.

 4. Cuai Dan Lalai/The Engrossed Driver
  Sejak penggunaan telefon pintar meluas pada hari ini, ramai yang menggunakannya gajet itu untuk melihat aplikasi Waze, media sosial, membalas mesej atau ‘bergayut’ (bercakap di telefon) sewaktu memandu.
 5. Kepala Baran/The Road Rager
  Jenis pemandu seperti ini memang ‘sukar dibawa berbincang’, mereka mudah triggerdengan pengguna jalan raya lain yang ‘buat salah’ melibatkan mereka dan akan mengambil keputusan untuk membuat ‘hukuman sendiri’ dengan bergaduh bersama individu terbabit.

 6. Baik Dan Berhemah/The Obediently Kind Driver
  Jangan terkejut jika ada ‘pemandu dari syurga’ yang sentiasa bertolak ansur dan bertoleransi seperti memberikan laluan kepada orang lain, tidak pernah menekan hon dan sangat bersabar dengan cara pemanduan pengguna jalan raya lain. Jika anda ada terjumpa, memang beruntunglah sepanjang hari anda ketika itu.

 7. Pemakai Mekap/The Makeup Artist
  Sebahagian wanita dan ‘mekap’ tidak dapat dipisah tidak kira masa dan mana jua. Ada yang boleh multitasking memandu sambil memakai alat solek. Jika anda ada ternampak pemandu wanita seperti itu, cuba potong kereta tersebut dengan selamat.

Hati-hati dan selamat kepada semua pemandu yang memandu ke destinasi masing-masing. Jika berasa penat semasa dalam perjalanan, berhenti dan berehatlah dahulu di kawasan R&R yang berhampiran dan kemudian barulah anda sambung semula perjalanan. Bak kata orang lama-lama, “Biar lambat, asalkan selamat”.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3