Home » Jawatan Kosong » Jawatan Kosong JAKIM 2020

Jawatan Kosong JAKIM 2020

Jawatan Kosong Jakim melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam SPA menerusi laman sesawang rasminya telah mengeluarkan hebahan sebagai pembantu hal ehwal islam gred s19 di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dimana bagi yang berminat boleh membuat permohonan di laman sesawang rasmi SPA9.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) merupakan sebuah agensi utama pengurusan hal ehwal islam di peringkat persekutuan, 

Tugas Pembantu Hal Ehwal Islam S19, bagi jawatan kosong jakim berikut adalah “menjalankan tugas-tugas yang berkaitan dengan dakwah, pengurusan masjid, akidah, halal, undang-undang Syariah, Baitulmal dan penguatkuasaan”.

Senarai Jawatan Kosong Jakim Yang Dihebahkan

Kekosong jawatan kosong kerajaan jakim 2020 adalah sebagai Pembantu Hal Ehwal Islam S19 dimana jumlah kekosongan adalah sebanyak 30 dan simpanan sebanyak 60.

Syarat Permohonan Jawatan Kosong Jakim 2020

Syarat utama untuk memohon jawatan kosong jakim 2020 adalah anda mestilah Warganegara Malaysia serta berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan wajib anda penuhi, lain-lain syarat akademik boleh rujuk di spa Syarat Jawatan Pembantu Hal Ehwal Islam Gred S19

Cara Memohon

1️⃣ Permohonan melalui website Rasmi spa iaitu: https://spa9.spa.gov.my/login

🔔 *Kalau slow tu harap bersabar mungkin ramai tengah isi.

2️⃣ Kalau anda pengguna sedia ada SPA9 anda hanya perlu ke bahagian “Maklumat Pemohonan” dan terus ke “Jawatan Pemohon”.

3️⃣ Ketika pada level S iaitu “SPM / SPMV / SPVM / SVM / SKM”

4️⃣ Pada bahagian tersebut pilih jawatan “PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM GRED S19”

5️⃣ Dah selesai ketik “Tambah”

6️⃣ Ketik dan masuk jawatan dipilih tadi ketik “Seterusnya” sehinggalah sampai kepada “Perakuan Pemohon”

7️⃣ Pastikan Semua maklumat betul, klik “Setuju”

8️⃣ Dah ketik pada bahagian setuju anda hanya perlu ketik butang “Hantar” dan selesai.

9️⃣ Setelah klik butang HANTAR, sila simpan dan cetak Slip Pendaftaran untuk kegunaan pada masa akan datang (terutama bagi bekas pelajar tajaan biasiswa)

1️⃣0️⃣ Semak semula permohonan anda di bahagian “Semakan Permohonan” dan ketik pada “Status Permohonan” takut tak masuk atau tersilap. kalau dah ada makanya anda dah berjaya buat permohonan dan tunggu, sentiasa semak status kalau dapat kelak. Good Luck.

Bila Tarikh Tutup?

Tarikh tutup permohonan adalah pada 11 Oktober 2020 (Ahad)

Berapa Jumlah Pengambilan?

Pengambilan sebanyak 30 orang untuk kekosongan jawatan dan 60 untuk simpanan

Bagaimana Nak Semak Keputusan Nanti?

Dah buat permohonan, jika layak SPA akan hubungi anda menerusi email untuk fasa seterusnya boleh juga disemak melalui SPA9
Disclaimers – Bahan yang portalamalaysia share dihalaman ini sekadar tutorial dan rujukan yang related dengan “Jawatan Kosong JAKIM 2020” sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, segala hebahan berasaskan sumber official dan betul-betul sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!