Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia – Tarikh Tutup 13 September 2021


Jawatan Kosong Kerajaan Jabatan Perikanan Malaysia

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan ditawarkan untuk memohon jawatan kosong di Jabatan Perikanan Malaysia

Latar Belakang

Sejarah Jabatan Perikanan bermula apabila kerajaan British menubuhkan Unit Perikanan Kolonil pada tahun 1894 dan diletakkan di bawah Pejabat Setiausaha Rendah Bagi Negeri-Negeri Selatan. Unit ini bertanggungjawab mengawal aktiviti perikanan di Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.


Pada waktu itu, aktiviti perikanan diusahakan secara kecil-kecilan sebagai saradiri penduduk yang tinggal di tepi pantai dan muara sungai. Pada tahun 1904, satu kajian awal mengenai spesis ikan laut telah dijalankan di pantai barat Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Pada masa yang sama penghijrahan penduduk dari selatan Thailand negeri Perlis, Kedah dan Kelantan semakin ramai. Sebahagian daripada mereka telah menjalankan aktiviti menangkap ikan sebagai punca pendapatan. “Ordinan Perikanan” telah diperkenalkan pada tahun 1909 bagi mengawal aktiviti perikanan.

Jawatan:

1. PENOLONG PUSTAKAWAN S29

Kelayakan:

  • Diploma dalam bidang Sains Pengajian Maklumat (Pengurusan Perpustakaan dan Maklumat atau Pengurusan Sumber Maklumat) atau setara.
  • Sila hantar resume/CV (dalam format PDF) beserta emel iringan menyatakan jawatan yang dipohon ke alamat emel seperti di bawah:

Emel : [email protected]
: [email protected]


Alamat: Bahagian Pengembangan dan Pemindahan Teknologi, Aras 3, Podium 1, Blok 4G2, Wisma Tani, No. 30, Persiaran Perdana, Presint 4, 62628, Putrajaya

Tarikh Tutup Permohonan : 13 September 2021 (Isnin) sebelum jam 5.00 petang.
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3