Jangan Salahkan Alam, Harus Tubuh Suruhanjaya Siasatan Awam Tangani Masalah Banjir Ini.


Menurut Sahabat Alam Malaysia (SAM) sudah menggesa kerajaan negeri Kedah untuk lebih bertanggungjawab terhadap kejadian banjir lumpur dan kepala air di Baling yang berlaku Isnin lalu. Malah, SAM juga kesal dengan kenyataan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor yang sekali lagi mengaitkan punca masalah kepala air dengan pengumpulan air di hulu berikutan hujan, sama seperti tragedi Gunung Jerai tahun lalu.

Mengikut Presiden SAM, Meenakshi Raman telah berkata, fenomena kepala air tidak boleh dijadikan alasan mudah dengan hanya melihat foto sejumlah besar pokok dan kayu balak yang dihanyutkan dengan air dan sarat kelodak. Selain itu juga katanya, terdapat satu video tular di media sosial yang menunjukkan sebuah syarikat mempromosikan ladang durian musang king di kawasan Gunung Inas, membabitkan pembukaan hutan secara besar-besaran.

Jangan Salahkan Alam, Harus Tubuh Suruhanjaya Siasatan Awam Tangani Masalah Banjir Ini. 2

Gambar Sekadar hiasan

Muhammad Sanusi pasti pernah ataupun melihat video berkenaan dan menjelaskan sama ada ia palsu atau benar, kerana kredibiliti kerajaan Kedah dipertaruhkan. Tanggapan Muhammad Sanusi yang telah menyalahkan alam semula jadi sebagai punca banjir teruk adalah paling tidak bertanggungjawab, kerana ia bertentangan dengan logik dan akal fikiran bahawa hulu Gunung Inas tidak berada dalam keadaan bersih dan tidak bebas daripada gangguan tanah,” katanya menerusi kenyataan di sini, hari ini.

Mengulas lebih lanjut, Meenakshi telah berkata, pembukaan tanah yang sedang berlaku mungkin bukan bagi tujuan pembalakan, tetapi pastinya pihak berkaitan tidak boleh mendakwa tiada apa yang berlaku di kawasan itu. Katanya juga, SAM juga terkilan dengan maklum balas Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, yang mendakwa tiada aktiviti pembalakan aktif dilaporkan di Hutan Simpan Gunung Inas.

Dakwaan kepada Menteri bahawa 5,000 pokok sudah ditanam di kawasan seluas 52 hektar sebagai sebahagian daripada usaha penghutanan semula di kawasan itu tidak memberi keselesaan kepada kami, kerana usaha berkenaan tidak penting, berbanding ratusan atau ribuan hektar yang ditebang bagi ladang atau tujuan lain.

Disamping itu, Bagi menjelaskan perkara itu dan mendapatkan semula keyakinan orang ramai, SAM sekali lagi menyeru kerajaan negeri Kedah mengadakan Suruhanjaya Siasatan Awam bagi mengenal pasti punca kejadian banjir di Baling atau tragedi Gunung Jerai katanya. Meenakshi juga berkata, siasatan sedemikian diperlukan bagi memastikan punca sebenar apa yang berlaku di Kedah dan langkah serta jurang yang perlu ditangani dengan segera. Katanya, sekadar menyalahkan alam semula jadi tidak akan berkesan lagi kerana keamatan dan kekerapan hujan lebat akibat perubahan iklim akan menjadi masalah berulang.

Untuk Bagi Kerajaan Persekutuan pula, tidak cukup hanya lihat sebagai pemberi bantuan tunai kerana langkah bantuan sebegitu tidak akan menghalang bencana daripada berlaku, bukan sahaja di Kedah tetapi semua negeri lain, yang mempunyai penebangan hutan secara berleluasa termasuk semua jenis tujuan seperti pembalakan, perladangan dan aktiviti perlombongan.

Kini sudah tiba masanya untuk bertindak dengan penuh tanggungjawab dan mencegah tragedi selanjutnya serta tidak perlu menunggu bencana berulang lagi.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3