Semak Sekarang! Jadual Lengkap Bayaran Bantuan Tunai Rakyat 2023 Fasa 1


Seperti yang kita sedia maklum, pada sidang penggal pertama parlimen ke-15 pada 20 Disember tahun lalu, Perdana Menteri mengumumkan Bantuan Tunai Rakyat BTR 2023 di mana bantuan itu bermula pada Januari 2023.

Ringkasan BTR 2023


Kerajaan pimpinan perdana menteri sebelum ini telah melaksanakan skim bantuan yang dikenali sebagai BSH, BKM, BPN, BPR. Kali ini singkatan bantuan ialah BTR iaitu (Bantuan Tunai Rakyat).

Bantuan berupa wang tunai yang dilaksanakan kerajaan terdahulu akan diteruskan dan bentuk BTR ini dan berita baiknya pembayaran akan dimulakan dari jadual asal pada bulan Mac ini kerana mengambil kira bebanan rakyat pada musim tengkujuh.

Notis LHDN Berkenaan BTR


Untuk mengesahkan lagi berita ini berkaitan BTR. Lembaga Hasil Dalam Negeri yang bertindak sebagai badan yang mengagihkan bantuan kerajaan sebelum ini telah mengeluarkan notis berkaitan dalam ruangan berita terkini mereka.

Tarikh bantuan tunai rakyat

Kenyataan notis tersebut menyatakan tarikh btr 2023 akan disalurkan dan ianya tertakluk kepada Kementerian Kewangan Malaysia dari semasa ke semasa.

Tarikh Pembayaran BTR 2023


Bayaran fasa 1 dengan ketua isi rumah akan menerima sebanyak RM300 manakala individu bujang akan menerima RM100 pada JANUARI 2023. Fasa seterusnya masih belum diumumkan secara rasmi oleh kerajaan.

Tarikh bulan pembayaran dikreditkan masih belum diumumkan sama ada LHDN atau MOF, jika ada maklumat daripada individu yang tidak bertanggungjawab mengenai hari dan tarikh tertentu, jangan mudah percaya, semak dulu di pejabat kerajaan.

Berkemungkinan akan disalurkan pada akhir bulan Januari.

Join Group BTR


Jika anda nak “Latest Update” berkaitan BTR 2023, anda boleh terus menyertai group-group di bawah untuk kami salurkan berita sahih dan terkini untuk anda :

Group BTR Facebook Group BTR Telegram


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3