Hotel Kucing Terbaik Di Malaysia 2022 | Sekitar Lembah Klang


Anda sedang mencari hotel kucing kerana akan melancong tidak lama lagi? Jika anda sedang meng’google  ‘hotel kucing sekitar Lembah Klang’, maka anda telah datang ke tempat yang betul!

Sebagai pemilik kucing, admin pasti anda mahukan yang terbaik untuk haiwan kesayangan anda, terutamanya apabila anda terpaksa berjauhan dengan mereka. Mencari hotel untuk haiwan kesayangan yang betul boleh menjadi sukar, kerana terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan, termasuk kesihatan dan keselamatan haiwan kesayangan anda.

Untuk membantu anda membuat keputusan, admin telah menghasilkan senarai penginapan dan hotel haiwan kesayangan terbaik di Lembah Klang.

Baca juga: Geng’s Corner Kedai Makan Upin Ipin Flava | 2022

Hotel Kucing: Furball Haven


Hotel Kucing Terbaik Di Malaysia 2022 | Sekitar Lembah Klang 2

Di pusat penginapan haiwan peliharaan bertaraf tinggi di KL ini, keperluan dan penjagaan si comel anda akan dipastikan oleh staff Furball Haven yang amat penyayang dengan haiwan peliharaan.

Yang bagusnya di sini, kesayangan anda akan diberikan masa bermain maksimum dalam persekitaran tanpa sangkar. Kucing anda juga akan diberi makanan dan anda juga mendapat kemas kini berterusan mengenai status  haiwan kesayangan anda.

Ulasan-ulasan yang diberikan oleh pemilik kucing kebanyakannya memuji perhatian yang bertimbang rasa dan perkhidmatan cemerlang yang diberikan oleh staff di sini. Kudos!

p/s: Pastikan kucing anda adalah kucing yang telah divaksin untuk dihantar ke sini

Perkhidmatan:

 1. Penjagaan harian (RM5/jam)
 2. Asrama dan hotel haiwan peliharaan (dari RM35/malam untuk kucing dan RM40/malam untuk anjing)
 3. Dandanan dan spa
 4. Perkhidmatan mengambil dan menghantar (kawasan Desa Sri Hartamas dan Mont Kiara)
 • Lokasi: 1-1, Jalan Solaris 4, Solaris Mont Kiara, 50480 K.L (link google maps)
 • Waktu Operasi: Isnin-Sabtu 10 pagi hingga 6 petang, Ahad 10 pagi hingga 4 petang (Ditutup pada hari Selasa)

 

Catzonia


Hotel Kucing Terbaik Di Malaysia 2022 | Sekitar Lembah Klang 3
Kredit: Website Catzonia

Manjakan kucing anda dengan penginapan mewah di hotel kucing pertama di Malaysia untuk penginapan seterusnya. Ditubuhkan pada 2015, Catzonia telah ditubuhkan oleh rakan-rakan pencinta kucing untuk memastikan semua tetamu kucing diberi layanan VIC yang sepatutnya mereka terima.

Dengan bilik berhawa dingin dan ciri pemantauan 24/7 di hotel kucing ini, anda dan kucing anda boleh menikmati percutian tanpa sebarang kebimbangan.

SXZ

Perkhidmatan:

 1. Hotel kucing – Dari RM35 hingga RM150 setiap bilik, setiap malam
 2. Spa dan dandanan – Dari RM88
 3. Penjagaan harian – RM15
 • Lokasi: Pelbagai Lokasi
 • Waktu Operasi: Setiap hari 10 pagi hingga 7 malam

L-Residence


Hotel Kucing L-Residence
Kredit: Website L RESIDENCE

L Residence ialah rumah percutian terkenal untuk haiwan peliharaan, di mana kakitangan profesional menjalankan pengawasan sepanjang masa dan menyediakan penjagaan yang tiada tandingan untuk haiwan kesayangan anda.

Ia adalah hotel haiwan kesayangan yang sempurna untuk kucing anda dengan penjagaan perkhidmatan yang terbaik. Di hotel kucing ini, Si comel anda akan dijamu dengan 5 hidangan yang disediakan chef setiap hari, serta terapi muzik haiwan kesayangan mereka yang unik untuk menimbulkan ketenangan.

Tetamu yang berbulu dan cute ini akan merasai pengalaman menginap ‘seperti di rumah sendiri’. Ini kerana, para staff di sini akan sedaya upaya mengalami penginapan ‘jauh dari rumah’ bersama mereka, berkat komitmen mereka untuk memasukkan rutin di rumah ke dalam aktiviti harian anak anda.

p/s: Pastikan kucing anda adalah kucing yang telah divaksin untuk dihantar ke sini

Perkhidmatan:

 1. Hotel kucing – Dari RM35 hingga RM150 setiap bilik, setiap malam
 2. Spa dan dandanan – Dari RM88
 3. Penjagaan harian – RM15
 • Lokasi: Jln SS 1/11, Kampung Tunku, 47300 Petaling Jaya, Selangor (link google maps)
 • Waktu Operasi: Setiap hari 10 pagi hingga 7 malam

COCOMOMO


Hotel Kucing Terbaik Di Malaysia 2022 | Sekitar Lembah Klang 4

Jika anda lebih suka haiwan peliharaan anda ditempatkan di tempat yang eksklusif dan terasing dengan kucing-kucing lain, COCOMOMO ialah tempat untuk dikunjungi. Hotel kucing moden ini terletak di dalam bangunan 5 tingkat yang serba lengkap, termasuk kawasan permainan seluas 1200 kaki persegi untuk rakan-rakan berbulu.

Terdapat kawasan umum yang dikongsi untuk haiwan peliharaan bersosial, tetapi pada penghujung hari, mereka semua mempunyai bilik kecil mereka sendiri untuk kembali berehat dan tidur.

Staff hotel akan mengelak daripada memasukkan haiwan peliharaan dari rumah yang berbeza ke dalam satu kapsul untuk mengelakkan kemalangan yang tidak dijangka yang mungkin berlaku.

Sebagai contoh, haiwan peliharaan anda mungkin diserang haiwan lain kerana beranggapan diceroboh.

p/s: Pastikan kucing anda adalah kucing yang telah divaksin untuk dihantar ke sini

Kadar: Dandanan bermula dari RM35, cas check-in bermula pada RM60

Perkhidmatan:

 1. Boarding – Dari RM60 hingga RM150
 2. Dandanan dan spa – Dari RM35 hingga RM165
 3. Taman dalaman (akses percuma setiap hari untuk ahli)
 • Lokasi: 139, Indah UPC Business Centre, 3 1/2 Miles, Jalan Klang Lama, 58100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (link google maps)
 • Waktu buka: Setiap hari 10 pagi hingga 6 petang

Scallywags Boarding Cattery


Hotel Kucing Terbaik Di Malaysia 2022 | Sekitar Lembah Klang 5

Liz, yang mengendalikan cattery berasaskan rumah diperakui oleh Biro Penasihat Feline UK, jadi anda tahu bahawa ‘bayi’ kucing anda berada di dalam tangan yang dipercayai. Rumah asrama kucing ini menawarkan pilihan asrama dalaman dan luaran, serta masa bermain individu supaya kucing anda boleh berasa seperti di rumah apabila tinggal bersama mereka.

Keperluan vaksinasi yang ketat dan peraturan penginapan dikenakan untuk memastikan kesihatan dan keselamatan haiwan peliharaan anda. Jika anda berminat, tempah awal kerana tempat adalah terhad.

p/s: Pastikan kucing anda adalah kucing yang telah divaksin untuk dihantar ke sini

Perkhidmatan: Boarding – Dari RM36 hingga RM48 sehari

 • Lokasi: 3 Jalan SS1/1B, Kampung Tunku, 47300 Petaling Jaya, Selangor (link google maps)
 • Waktu buka: Dengan temu janji sahaja

 
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3