5 Hotel Bangkok Yang Muslim-Friendly | Makanan Halal . Beautiful Deco . Selesa


Tidak hairanlah mengapa ramai yang mencari hotel Bangkok yang muslim-friendly kerana Bangkok kekal sebagai destinasi yang sangat popular untuk ramai pelancong dari Malaysia, Singapura dan Indonesia,!


Dengan makanan yang lazat, budaya dan warisan yang menakjubkan serta banyak pilihan membeli-belah, ia merupakan sebuah percutian yang hebat.

Walaupun makanan halal tidak sukar ditemui di Bangkok, memandangkan kemasukan besar pelawat Muslim, beberapa hotel di bandar ini berusaha untuk menyediakan kemudahan yang muslim-friendly termasuk pilihan makanan halal di dalam hotel!

Baca juga: Muslim Chalet Lot 235, Melaka | Chalet Luxury Muat Sehingga 45 Orang !


Top 5 Hotel Bangkok Yang Muslim-Friendly

Nouvo City Hotel

Nouvo City Hotel, Hotel Bangkok Yang Muslim-Friendly

Nouvo City Hotel yang terletak berhampiran dengan Jalan Khao San yang sibuk di kawasan bandar lama Bangkok bermula dari senarai kami.

Hotel Bangkok yang muslim-friendly ini sesuai untuk pengunjung Muslim – bukan sahaja restoran hotel menyajikan makanan dan minuman halal sahaja.

Malah keseluruhan hotel ini juga bebas alkohol dan terdapat kemudahan mesra Muslim yang membantu seperti kiblat (arah solat) yang ditandakan dalam bilik hotel dan surau yang terdapat di hotel.


Hotel ini mempunyai dua restoran, Restoran Canal di mana bufet sarapan pagi dihidangkan dan juga Restoran Sara yang menyajikan pelbagai masakan Thai, India dan antarabangsa.

Semua perkhidmatan makanan dan minuman di kedua-dua kedai makan disahkan halal oleh Jawatankuasa Islam Pusat Thailand (CICOT), jadi anda boleh menikmati sepenuhnya semua yang ditawarkan oleh hotel Bangkok yang muslim-friendly ini!

Jangan lupa untuk melihat dua kolam renang yang tersedia, dan jika anda ingin memanjakan diri, mereka juga mempunyai spa di dalam hotel!


  • Halal status:Hotel halal sepenuhnya, dengan hanya makanan dan minuman yang disahkan halal, disajikan
  • Alamat: 2 Samsen 2, Samsen Road, Banglamphu, Pranakorn District, Bangkok, Thailand 10200

Website | Facebook | Instagram

Al Meroz Hotel

Hotel Bangkok yang muslim-friendly seterusnya dalam senarai kami ialah Al Meroz Hotel, sebuah hotel halal yang akan mengalu-alukan anda dengan perabot mewah dan bilik yang luas.

Hotel halal sepenuhnya ini berusaha untuk memenuhi keperluan tetamu Muslim, dan ia ditunjukkan dalam kemudahan yang disediakan.


Yang bagusnya, kesemua 242 biliknya bukan sahaja mempunyai arah kiblat yang ditanda tetapi juga mempunyai sejadah dan senaskah al-Quran.

Di samping itu, satu tingkat yang ada di hotel Bangkok yang muslim-friendly ini dikhaskan untuk traveller wanita sahaja, dengan waktu tertentu diperuntukkan untuk penggunaan kolam renang dan gimnasium wanita sahaja!

Sama seperti Nouvo City, hotel ini hanya menawarkan makanan dan minuman yang disahkan halal, dengan minuman beralkohol tidak dibenarkan di premis.


Dua restoran boleh didapati di hotel – Barakat, Restoran Mediterranean dan Diwan, restoran makan keluarga sepanjang hari.

Anda akan menemui banyak juadah dan menu Arab, tetapi Diwan juga menyajikan pelbagai masakan antarabangsa, jadi anda akan ditawarkan dengan pelbagai pilihan!

  • Halal status: Hotel halal sepenuhnya, dengan hanya makanan dan minuman yang disahkan halal, disajikan
  • Address: Ramkhamheang soi 5, Bangkok, Thailand 10250

Website | Facebook | Instagram


Zenith Sukhumvit Hotel

Zenith Sukhumvit Hotel yang juga hotel Bangkok yang muslim-friendly ini adalah hotel butik yang terletak di Soi 3 (Nana Nua) di tengah-tengah kawasan Sukhumvit, dalam jarak berjalan kaki dari stesen BTS Nana dan Phloen Chit.

Bilik-bilik (160 daripadanya) terdiri daripada Superior hingga Suite Eksekutif, semuanya dihias dalam gaya kontemporari. Terdapat kolam renang atas bumbung dan juga kemudahan seperti gimnasium dan kemudahan urut/spa juga!

Hotel ini mempunyai pelbagai pilihan makanan halal yang disediakan untuk tetamu Muslim. Untuk sarapan pagi (dihidangkan di restoran Tropical Max), terdapat makanan halal yang disediakan dalam bufet.


Nota: Sila ambil perhatian bahawa terdapat juga makanan tidak halal yang dihidangkan – semua makanan ditanda dan dilabelkan dengan jelas.

Selain itu, Tropical Max turut menawarkan menu dim sum halal (termasuk itik panggang halal!). Terdapat juga restoran Oasis yang halal sepenuhnya, menyajikan masakan Arab.

  • Status halal: Bahagian halal tersedia dalam bufet sarapan di restoran Tropical Max, dengan menu dim sum halal juga tersedia (semuanya dibuat dengan daging dan bahan-bahan yang disahkan halal. Sila ambil perhatian bahawa Tropical Max juga menyajikan makanan dan minuman tidak halal, kami mengesyorkan anda untuk semak dahulu sebelum makan.Terdapat juga restoran (restoran Oasis) dengan menu yang dibuat sepenuhnya dengan bahan-bahan halal.
  • Alamat: 29 Sukhumvit Soi 3 (Nana Nua), Bangkok 10110, Thailand

Website | Facebook | Instagram


Amari Watergate Bangkok

Jika anda sedang mencari hotel Bangkok yang muslim-friendly, yang sedikit lebih mewah, Amari Watergate Bangkok merupakan pilihan sempurna untuk anda.

Terletak di kawasan membeli-belah Pratunam yang sibuk, ia adalah tempat yang bagus untuk menginap dan berada dalam jarak berjalan kaki dari tempat-tempat seperti Platinum Fashion Mall, Central World dan Big C Supercenter.

Dari segi kemudahan, hotel ini dilengkapi dengan semua keselesaan yang anda harapkan, seperti kolam renang yang hebat, kemudahan spa, gimnasium dan banyak lagi.


Dari segi kemudahan mesra Muslim, hotel Bangkok yang muslim-friendly ini menawarkan bahagian halal dalam bufet sarapan pagi yang disajikan di Cascade, salah satu daripada dua restoran hotelnya.

Nota: Cascade juga menyajikan makanan dan minuman tidak halal, namun bahagian makanannya dilabel dengan jelas. Jadi jangan bimbang, anda boleh mengenal pasti pilihan makanan halal dengan mudah.

  • Status halal: Bahagian halal tersedia dalam bufet sarapan pagi di Cascade. Sila ambil perhatian bahawa Cascade juga menyajikan makanan dan minuman tidak halal, kami mengesyorkan anda untuk semak dahulu sebelum makan.
  • Address: 847 Petchburi Road Bangkok, Thailand 10400

Website | Facebook | Instagram


Vince Hotel Pratunam

Mereka yang penggemar nilai estetika akan menyukai hiasan dan suasana dan dekorasi yang ada pada hotel Bangkok yang mesra-muslim; Vince Hotel.

Hotel butik bergaya mewah yang terletak di Pratunam ini bukan sahaja dalam jarak yang mudah ke pusat membeli-belah tetapi perabotnya yang berinspirasikan vintaj yang unik pasti menawan.

Sama seperti Zenith Sukhumvit dan Amari Watergate, Vince Hotel menawarkan bahagian halal sebagai sebahagian daripada bufet sarapan pagi di Restoran Gowings, kedai makan dalaman.


Terdapat pilihan pilihan halal dan vegetarian yang boleh anda nikmati di hotel Bangkok yang muslim-friendly ini sebelum keluar untuk anda berjalan-jalan menerokai bandar!

  • Status halal: Bahagian halal tersedia dalam bufet sarapan pagi di Restoran Gowings. Sila ambil perhatian bahawa Restoran Gowings juga menyajikan makanan dan minuman tidak halal, kami mengesyorkan anda untuk semak dengan teliti dahulu sebelum makan.
  • Alamat: 847 Petchburi Road Bangkok, Thailand 10400

Website | Facebook | Instagram
Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3