Harus Tahu Mengapa Bateri Volvo C40 Recharge Tidak Sama Seperti Bateri PHEV Volvo?


Kereta Volvo sebenarnya telah mula mempelopori elektrifikasi dalam permainan kereta premium sejak selama bertahun-tahun sekarang ini. Mereka juga mempunyai kenderaan elektrik sepenuhnya, C30 Electric, yang ditawarkan sejak 2011. Sudah tentu, julat itu tidak begitu mengagumkan pada masa itu, C30 Electric hanya boleh melakukan 150km dengan cas penuh, tetapi ia masih merupakan tonggak penting. Dalam beberapa dekad sejak itu, syarikat telah membina teknologinya. Mereka memperkenalkan rangkaian kuasa Hibrid Plug-in sangat awal sebagai varian peringkat teratas bagi barisan model mereka, dan kemudian mengelektrik sepenuhnya keseluruhan portfolio mereka.

Harus Tahu Mengapa Bateri Volvo C40 Recharge Tidak Sama Seperti Bateri PHEV Volvo? 2

Sumber: google image

Namun, kini syarikat itu telah memasuki era elektrifikasi baharu – yang diterajui oleh kenderaan elektrik bateri (BEV) baharu mereka. BEV seperti C40 dikuasakan oleh teknologi yang sama sekali berbeza daripada kenderaan hibrid pemalam mereka yang biasa. Malah, dengan XC40 Recharge Pure Electric dan C40 Recharge, Volvo akhirnya mereka bentuk dan membina pek baterinya sendiri secara dalaman.

Disamping itu, keputusan strategik ini dibuat kerana pek bateri adalah komponen tunggal paling mahal dalam mana-mana kenderaan elektrik dan kerana Volvo tidak berkompromi dalam hal keselamatan. Pek bateri memainkan peranan penting apabila ia berkaitan dengan struktur ranap BEV, tetapi ia juga perlu direka bentuk untuk melindungi sel daripada short circuit atau daripada pecah. Mereka boleh melakukan kejuruteraan dan menguji dengan lebih baik apabila semuanya dilakukan secara dalaman.

Harus Tahu Mengapa Bateri Volvo C40 Recharge Tidak Sama Seperti Bateri PHEV Volvo? 3

Sumber: google image

Bila mula bercakap tentang ujian, Volvo mempunyai makmal ujian bateri dalaman sendiri yang bernilai AS$60 juta. Kerja di kemudahan ini memastikan bahawa bateri yang masuk ke dalam BEV seperti C40 boleh menahan pelbagai persekitaran, suhu, arus dan jenis putaran. Kebanyakan ujian mengambil masa berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun, kerana mereka perlu meniru kitaran cas dan nyahcas yang dilalui oleh sel litium-ion ini di dunia nyata.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3