Harga Minyak Mentah Melonjak Naik


Harga minyak mentah telah melonjak naik pada Rabu yang didorong oleh kelemahan berterusan dolar Amerika Syarikat (AS) serta penyusutan simpanan bahan api AS. Ia penanda aras, West Texas Intermediate (WTI) bagi penghantaran Disember meningkat AS$2.59, atau 3.0 peratus, untuk ditutup pada AS$87.91 setong di di New York Mercantile Exchange.

Disamping itu, minyak mentah Brent bagi penghantaran Disember menokok AS$2.17, atau 2.3 peratus, untuk ditutup pada AS$95.69 setong di di London ICE Futures Exchange. Faktor utama yang mendorong kenaikan harga adalah penurunan nilai dolar AS. Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding enam mata wang utama, jatuh 1.13 peratus kepada 109.7010 pada dagangan lewat Rabu, berikutan kejatuhan 0.9 peratus pada sesi sebelumnya, harga minyak berkait secara terbalik dengan harga dolar AS.

Harga Minyak Mentah Melonjak Naik 2

Namun, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS telah melaporkan pada Rabu bahawa inventori minyak mentah komersial negara itu meningkat sebanyak 2.6 juta tong pada minggu berakhir 21 Oktober 2022. Jumlah inventori bahan api kenderaan menurun sebanyak 1.5 juta tong minggu lalu, manakala inventori bahan api sulingan meningkat sebanyak 0.2 juta tong.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3