Guru KAFA Cuti Bersalin Dapat Elaun Penuh RM1,000

Mulai tahun 2022, Guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) yang bersalin akan menikmati elaun penuh cuti bersalin sebanyak RM1,000.

Cuti bersalin selama 60 hari dan elaun telah berkuatkuasa mulai Januari lalu.

Perkara tersebut diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad dan juga Ketua Unit Komunikasi Korporat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Zakarin Othman.

Guru KAFA Cuti Bersalin Dapat Elaun Penuh RM1,000 1

Baca juga:

Bertujuan Jaga Kebajikan:


Menurut Zakarin Othman, JAKIM sudah memaklumkan perkara ini kepada semua agensi pelaksana KAFA di negeri-negeri melalui surat siaran bertarikh 9 Februari 2022.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad, berkata kumpulan itu sebelum ini diberikan cuti bersalin, tetapi tidak layak dibayar elaun RM1,000 setiap bulan.

Katanya, pembayaran elaun itu adalah usaha kerajaan menjaga kebajikan guru KAFA wanita sepanjang kontrak mereka berkuat kuasa dengan agensi pelaksana KAFA negeri.

“Elaun yang diterima mereka RM1,000 sebulan sebelum ini berjalan seperti biasa walaupun mereka sedang bercuti bersalin,” katanya ditemui pada Majlis Perasmian Multaqa Murabbi Ummah Negeri Terengganu Tahun 2022 di Masjid Seberang Takir, di sini hari ini.

Khidmat Guru Takmir Diperluaskan:


Sementara itu, Idris berkata, khidmat 1,000 guru takmir akan diperluaskan di agensi kerajaan yang lain berbanding hanya di masjid dan surau sebelum ini yang kuotanya berdasarkan nisbah jumlah institusi itu.

Beliau menjelaskan, pihaknya mahu meluaskan keperluan guru takmir mengajar di agensi lain seperti institusi penjara, institusi kebajikan warga emas Jabatan Kebajikan Masyarkat (JKM) dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

“Tahun ini, terdapat 5,000 guru takmir di seluruh negara, termasuk 1,000 yang baru dilantik dan pengagihan akan dibuat berdasarkan permohonan serta kuota yang kita tetapkan. Insya-Allah, nama-nama (guru) kita pun sudah minta daripada pihak berkuasa agama negeri dan kita saringkan nanti,” katanya.

Untuk rekod, kerajaan Persekutuan menyalurkan peruntukan RM65 juta kepada imam, bilal, guru takmir dan guru KAFA Terengganu pada tahun ini.

Video:

 

Sumber: BERITA HARIAN


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3