Golongan terjejas keluarkan KWSP, kini tiada caruman hari tua


Terdapat golongan terjejas yang telah memilih mengeluarkan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini langsung tidak mempunyai caruman untuk usia persaraan itu. Memetik laporan daripada berita Astro Awani, itu realiti yang mendepani satu daripada tiga responden sebagaimana dinyatakan Laporan Meniti Titian Hidup: Memahami Impak Badai Inflasi yang diterbitkan pada waktu hari Jumaat.


Baca Juga : Pengeluaran 2.0 KWSP

Malah, Hasil kajian berkenaan turut mendapati 57.9 peratus responden telah mengeluarkan KWSP sebelum mencapai had umur pengeluaran mereka.

“Perkara ini sangat membimbangkan kerana perlindungan masa hadapan sangat penting bagi meneruskan kehidupan di hari tua nanti.


“Situasi semasa mereka yang terjejas amat kritikal pada masa hadapan jika tiada intervensi khusus dilaksanakan,” menurut laporan tersebut.

Perkara ini sangat membimbangkan

Malah, laporan pada waktu itu juga menyebut 64.9 peratus daripada golongan yang dikesan akibat kenaikan harga barangan terdiri daripada beliu yang bekerja di sektor swasta dan sektor yang seperti tidak formal, termasuk bekerja sendiri. Selain itu, kebanyakan beliau, iaitu 56.9 peratus responden, yang telah terkesan akibat kenaikan harga barang saat ini, tidak mempunyai sebarang perlindungan sosial seperti KWSP ini, Perkeso dan yang lain juga.

Menurusi Astro Awani, memetik laporan berkenaan, dapatan itu juga memberi cerminan bahawa kumpulan isi rumah yang terjejas menghadapi risiko apabila mereka menyertai sektor pekerjaan yang tiada perlindungan sosial serta simpanan masa hadapan, sekali gus akan menyebabkan ketidaktentuan kepada persediaan menghadapi hari tua.


Malah, laporan Meniti Titian Hidup: juga Memahami Impak Badai Inflasi merupakan dalam kalangan kelompok berpendapatan B40 dan M40 itu adalah hasil kerjasama strategik antara Persatuan Ekonomi Input-Output Malaysia, Astro Awani dan Pusat Kajian Pasaran Buruh Masa Hadapan (EU-ERA) dalam pada itu juga membantu menambah baik instrumen dasar menangani kos sara hidup. Cerapan data menerusi kaedah purposive sampling pada 23 dan 24 Julai lalu melibatkan 120 sampel dijalankan di 27 penempatan di Lembah Klang dengan 18 daripadanya adalah PPR.

 

Baca juga : Wan Sharmila Tak Rimas Dijodohkan Dengan Shuib

 

Selain pada itu memperkenalkan subsidi baharu yang tidak termasuk dalam Bajet 2022, iaitu bagi lauk ayam dan telur serta elektrik, kerajaan turut memperuntukkan anggaran subsidi sebanyak RM37.3 bilion bagi petrol, diesel dan LPG berbanding RM13.2 bilion pada tahun lepas. Difahamkan, anggaran subsidi minyak masak kini mencecah RM4 bilion, berbanding RM2.2 billion tahun lepas selain subsidi kepenggunaan lain dengan anggaran perbelanjaan sebanyak RM9.7 bilion berbanding hanya RM1.1 bilion tahun sebelumnya.
Yang berhomat,  Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebelum ini memaklumkan, Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) Fasa 2 ditambah baik dengan Bantuan Tunai Tambahan bernilai RM630 juta, dengan jumlah peruntukan keseluruhan BKM sebanyak RM8 bilion. Ia sekali serentak telah membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap golongan yang sangat memerlukan dan seterusnya memberi impak yang tinggi kepada rakyat-rakyat serta merancakkan ekonomi melalui aktiviti perbelanjaan.Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3