Genggam PhD pada usia muda, Zulfati Izazi kini pensyarah hebat di Korea


Sikap sentiasa ada rasa ingin tahu tentang bahasa mendorong Dr Zulfati Izazi, 29, mendalami ilmu itu melalui bidang linguistik sehingga berjaya memperoleh ijazah kedoktoran pada usia muda. Dr Zulfati Izazi kini sedang meniti pengalaman semasa bertugas

Mungkin netizen juga tidak tahu sebenarnya Zulkifli mempunyai anak perempuan yang kini digelar pensyarah di Korea. Selain memiliki rupa yang cantik dan manis, Dr Zulfati Izazi Zulkifli menjadi berita lantaran kejayaan wanita itu menggenggam Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang linguistik pada usia 29 tahun.

 

Malah, Bagi yang meminati drama Gerak Khas

 

Dr Zulfati Berkongsi tentang kerjayanya di Korea, Dr Izazi menjelaskan dia tidak memilih untuk bekerja di negara korea sebaliknya peluang datang tepat pada waktunya.
“Beberapa hari selepas saya telah lulus viva (penyelidikan lisan yang berkaitan dengan penyelidikan atau tesis) PhD, saya juga telah dihubungi oleh bekas penyelia dari sebuah universiti

Bagaimanapun saya juga dapat tempat yang saya pernah bekerja semasa dahulu.
“Mahu dipendekkan cerita, selepas itu, saya dihubungkan dengan beberapa pensyarah lain untuk proses seterusnya pula.

Kenalin, Kucing Lucu Bernama Si Idoy

“Tidak lama sebelum, saya telah menerima surat yang menawarkan jawatan pensyarah asing di sini (Korea) dan saya terus menerima tawaran tersebut.
“Memandangkan pada waktu itu saya bakal menamatkan pengajian dan perlu memasuki dunia kerjaya pula, kira aturan itu memang cantik. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat,“ kongsinya

Selain pelbagai bidang, anak paling sulung Zulkifli ini juga mengakui bidang linguistik menjadi opsyen utama.
“Kalau diikutkan, saya meminati beberapa bidang lain, namun kemudian saya menyedari bahawa minat saya terhadap bahasa telah timbul sejak saya kecil lagi.

“Sesungguhnya, Bahasa Melayu memiliki keunikan dan kelebihan tersendiri,“ akuinya.
Untuk info, Dr Izazi telah pun mendirikan rumah tangga dengan Dr Md Yushalify Misro pada awal tahun ini.


Suami dan isterinya kemudiannya telah mengambil satu keputusan besar dengan membuat perhubungan jarak jauh (PJJ).
Suaminya juga pekerja seorang pensyarah matematik di USM dan telah berkhidmat sebagai penyelidik jemputan di Shizuoka University, Jepun.

Beberapa bulan bekerja sebagai Pembantu Penyelidik di Universiti Malaya (UM) pada 2017, beliau mendaftar pula sebagai pelajar ijazah doktor falsafah dalam bidang linguistik di USM dan telah tamat pengajian pada awal 2021.

 

Baca juga : Ainul Mardhiah ditidurkan, pakai ventilator

Join telegram bantuan kerajaan di sini : https://t.me/bantuankerajaan

Disclaimers – Semua artikel kami share dihalaman ini merupakan tutorial dan ringkasan artikel berkaitan dengan “Genggam PhD pada usia muda, Zulfati Izazi kini pensyarah hebat di Korea” sahaja. portalamalaysia tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan sahih sahaja.