Everton Bergelut di Tangga Bawahan Liga, Bangkit Tewaskan Leicester City di Tempat Lawan!


Leicester City vs Everton. Ikuti Berita Sukan Bola Sepak Disini.

Frank Lampard memberi tabik hormat kepada penjaga gol Jordan Pickford ketika Everton keluar dari kelompok tiga terbawah Liga Perdana malam tadi.

Everton Bergelut di Tangga Bawahan Liga, Bangkit Tewaskan Leicester City di Tempat Lawan! 2

Pickford sebagai penjaga gawang nombor satu England menghasilkan dua penyelamatan yang baik untuk menafikan Harvey Barnes dari Leicester City ketika Everton merampas kemenangan 2-1 di Stadium King Power untuk melonjak naik di atas Leeds United dan Burnley dalam carta liga.

Gol daripada Vitalii Mykolenko dan Mason Holgate memberikan Everton kemenangan pertama di tempat lawan dalam liga sejak Ogos lalu dan meningkatkan harapan mereka untuk mengekalkan status liga teratas mereka.

Everton Bergelut di Tangga Bawahan Liga, Bangkit Tewaskan Leicester City di Tempat Lawan! 3

Pengurus Everton, Frank Lampard yang dilantik pada penghujung Januari telah bergelut untuk mendapatkan rentak daripada skuad yang dilatihnya setelah Rafael Benitez dipecat.

Namun, Pickford beraksi dengan baik malam tadi dan telah memainkan peranan penting dalam kemenangan minggu lalu ke atas Chelsea. Lampard sangat mengalu-alukan usaha hebat bekas pemain Sunderland itu yang melakukan tujuh penyelamatan untuk menyekat Leicester yang mendapat hanya satu gol iaitu daripada Patson Daka.

Everton Bergelut di Tangga Bawahan Liga, Bangkit Tewaskan Leicester City di Tempat Lawan! 4

“Dia berada dalam prestasi yang hebat dan dia mendapat pengiktirafan yang sepatutnya dia layak pada minggu lalu.” kata Lampard.

“Dia melakukan beberapa penyelamatan penting untuk kami. Semua orang penting tetapi anda memerlukan detik-detik itu dan untuk pemain peringkat atasan itu memberikan hasil dan dia menghasilkan sesuatu yang hebat.”

Gol Mykolenko pada minit ke-6 melalui sepakan voli telah menggembirakan Lampard yang menghamburkan pujian terhadap sikap pemain berusia 22 tahun itu.

Pencerobohan Rusia ke atas tanah airnya sudah pasti berada dalam fikiran Mykolenko tetapi Lampard berkata bek kiri itu telah menunjukkan tumpuan yang mengagumkan pada bola sepaknya juga.

Everton Bergelut di Tangga Bawahan Liga, Bangkit Tewaskan Leicester City di Tempat Lawan! 5

“Saya sangat gembira untuknya serta dia bermain dengan begitu baik. Untuk semua yang berlaku untuknya di rumah dan datang ke negara ini serta Liga Perdana dengan apa yang berlaku di tanah air. Dia menanganinya dengan luar biasa.”

“Ia bagus untuk meletakkan diri kami di hadapan dan mendapatkan perasaan yang baik pada awal permainan. Kami berjuang bersama-sama dan kami mencipta banyak peluang baik serta nasib menyebelahi kami pada masa-masa tertentu. Adalah penting untuk menikmati detik-detik ini tetapi menyedari masih banyak kerja yang perlu dilakukan.” ujar Lampard kepada Sky Sports

Everton masih jauh dari selamat dan hanya satu mata di depan Burnley dan Leeds yang masing-masing berada di tangga ke-17 dan ke-18 walaupun The Toffees juga mempunyai satu perlawanan dalam tangan.


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3