E Operasi Login 2022


eOperasi adalah merupakan salah satu antara 3 Modul Pengurusan Guru yang telah dibangunkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan diselia di bawah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian.

Modul pengurusan e-Operasi melibatkan pengurusan data-data berkaitan guru dan bukan guru yang didalam kategori seperti:

✔️Pentadbir Portal E-Operasi (pegawai pengurusan peringkat Negeri, Daerah, Zon dan Sekolah)

✔️Pengguna Portal eoperasi Malaysia (guru dan bukan guru)

Portal Rasmi eOperasi

📌Jika anda belum faham tentang portal modul eoperasi ini, sila baca sehingga habis artikel ini. Kami akan kongsikan cara login portal eOperasi dan cara lengkap mengunakan sistem eoperasi ini.

📌Paparan utama laman e-Operasi memaparkan beberapa maklumat penting mengenai portal ini seperti Pengumuman, Log Masuk, Bantuan dan Paparan Ralat.

📌Pengguna portal eoperasi, guru dan bukan guru, boleh memperoleh update terbaru mengenai e operasi kpm dari ruangan pengumuman.

Kemaskini eOperasi 2021

Berikut diajarkan tutorial untuk login sistem e-Operasi KPM dengan betul dan tertib.

Tutorial ini khas buat pengguna utama portal eoperasi iaitu pentadbir sistem dan pengguna (guru dan bukan guru).

✅Pengguna – ID yang telah didaftar dengan Pentabir Sistem sahaja dibolehkan untuk login modul portal e-operasi ini.

✅Pentadbir Sistem – Pentadbir sistem adalah mereka yang dilantik secara rasmi oleh pihak KPM (Kementerian Pendidikan Malaysia)

eoperasi kpm

 

Laman web e operasi

Bagi mereka yang mahu login buat kali pertama, anda perlu membuat pendaftaran sebagai pengguna baru di laman web. Hanya klik link e operasi “Pendaftaran Pengguna” disini -> Klik Sini

login eoperasi kali pertama

0️⃣1️⃣Pengguna pertama kali perlu isi maklumat diatas dengan betul dan tepat terutamanya Nama, No. KP, No. Gaji, dan Emel.

0️⃣2️⃣Kemudian masukkan kata laluan, soalan keselamatan dan jawapan perlu ditulis supaya lebih mudah untuk ingat

0️⃣3️⃣Lepastu tekan butang SIMPAN untuk terus proses pendaftaran.

0️⃣4️⃣Kemudian anda boleh terus ke ruangan LOG MASUK sistem eOperasi menggunakan butiran login anda tadi.

0️⃣5️⃣Setelah berjaya masuk login portal, semak butiran anda seperti nama, no kp dan lain-lain dan pastikan ianya betul.

Bagi mereka yang perlukan panduan manual pengguna boleh download seperti dalam gambar dibawah. Seandainya terdapat maklumat tidak tepat, anda perlulah memaklumkan kepada PK1/PK2/PK3 untuk kemaskini.


manual pengguna eoperasi

e Operasi SPP

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau masalah mengenai eoperasi spp anda boleh terus hubungi Pentadbir Sistem melalui emel [email protected] Pastikan anda share artikel E Operasi KPM ini kepada rakan-rakan guru anda yang lain. Semoga bermanfaat.

Disclaimers – Semua artikel admin share diatas hanyalah panduan dan rujukan ringkasan artikel related dengan “E Operasi Login 2022” sahaja. portalamalaysia tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, segala rujukan berasaskan sumber rasmi dan sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia