Tentang Penyakit Diabetes / Kencing Manis

Pengenalan

Maksud diabetes atau sinonim dengan kencing manis bagi orang di Malaysia merupakan penyakit glukosa gula dalam darah yang terlalu tinggi Ianya datang dari makanan yang kita makan setiap yang menjadi sumber utama tenaga harian kita.

Apabila terlalu banyak (over) glukosa dalam darah kita, penyebab masalah kesihatan akan berlaku, walaupun masalah ini tidak boleh disembuh terus dari badan kita, langkah untuk menguruskan keseimbangan diabetis perlu diambil akan sistem badan anda kekal sihat.

fakta diabetes

Punca kencing manis

Menurut sumber kesihatan, antara faktor-faktor risiko kencing manis adalah seperti berikut:

1) Kegemukan.
2) Tidak bersenam dan gaya hidup tidak aktif.
3) Pemakanan- pengambilan makanan berlemak dan kurang serat.
4) Faktor Keturunan- apabila anda mempunyai perkaitan yang kuat dalam keluarga.
5) Peningkatan umur.
6) Bangsa : Bangsa India mempunyai lebih risiko mendapat kencing manis.
7)Terlalu banyak pengambilan gula

Jadi kawal diri anda dari terjebak dengan makanan yang tidak sihat dan rajin bersukat. Dibawah adalah 7 gambaran cara mengawalnya.

cara kawa diabetes

Tahap-Tahap Diabetes

Dalam mengenali penyakit ini, ianya terbahagi kepada dua (2) jenis yang perlu kita ketahui iaitu :

Kencing Manis Jenis 1

[email protected] manis tahap 1 bergantung dengan rawatan insulin

Kebanyak yang hidapi pada peringkat ini ini bermula di peringkat usia muda dan kanak-kanak serta faktor genetik. Selain itu ia disebabkan oleh pankreas yang menyerang bersama antibodi sedia ada lalu menyebabkan insulin tidak terhasil dalam tubuh badan kita

Lebih teruk apabila masalah ini tidak dirawat segera ianya dapat memberi kesan kepada salur darah ke buah pinggang, hati, mata serta sistem saraf

Paling kritikal jika ada hidapi diabetis jenis 1 anda mungkin alami sakit jantug, buah pinggang, buta mata, strok, serta ganguan sistem saraf.

Kencing Manis Jenis 2

Diabetes tahap 2 tidak bergantung pada rawatan insulin Pankreas dalam tubuh masih menghasilkan insulin akan tetapi tidak mencukupi dengan keperluan tubuh ataupun tubuh pesakit jenis 2 ini tidak dapat terima. Boleh beri kesan juga kepada salur darah ke buah pinggang, mata , hati dan sistem saraf sekiarannya tidak dirawat segera.

Diabetes Ketika Hamil (Melitus)

Kencing manis semasa hamil atau biasanya dipanggil sebagai Gestational Diabetes Mellitus (GDM) ialah keadaan yang serius berlaku kepada wanita mengandung (hamil) yang sebelum ini tidak ada sejarah penyakit ini, tetapi kini mempunyai paras glukosa darah yang lebih tinggi dari paras mereka yang hamil normal. Boleh rujuk (Info Diabetes Melitus Huraian Dari myhealth.gov.my)

Gestational Diabetes Mellitus (GDM)

Contoh Menu Makanan Untuk Diabetes

Makan yang sihat pastinya diperlukan untuk tubuh badan kita, makan mengikut waktu juga penting bagi sistem penghadaman badan.

Gambar rajah diatas adalah contoh menu makanan untuk kencing manis yang dirujuk melalui kuliah 13 kkm pengawalan makanan untuk diabetes. boleh rujuk PMUD KKM PDF.

Itu saja serba ringkas berkaitan penyakit ini yang boleh kami kongsikan, jika ada sebarang kesilapan fakta atau penambahan, boleh ajukan diruang komen dibawah. terima kasi.h.

1 thought on “Tentang Penyakit Diabetes / Kencing Manis”

Leave a Comment