Home » Contoh » Contoh Resume Terbaik (Download)

Contoh Resume Terbaik (Download)

Hi korang! Korang tengah cari contoh resume ke tu? Admin nak kongsikan dengan korang resume yang korang sendiri boleh download dan edit ikut kesesuaian jawatan yang korang akan mohon.

Contoh Resume

Bagi korang yang menggunakan Microsoft Word, korang boleh download template resume melalui perisian ini iaitu :

  • Buka perisian Microsoft Office dan klik ‘File’
  • Klik ‘New from template’
  • Klik ‘Resumes’ atau ‘Online Templates” untuk download bermacam jenis resume, cover letter dan juga CV yang sesuai dengan kerja yang korang nak pohon
  • Pilih resume yang korang suka dan mula edit resume korang

Korang juga boleh layari Microsoft Resume Template untuk download pelbagai contoh resume yang Microsoft sediakan.

Cara Membuat Resume Mudah & Lengkap (Bergambar)

TIP KETIKA MENGGUNAKAN RESUME TEMPLATES

Setelah selesai download resume yang korang nak guna, korang boleh ikut langkah – langkah untuk edit resume dibawah supaya nampak lebih professional.

  • Korang kena pastikan resume yang korang pilih tu “clean and simple” dan juga senang untuk diedit. Takperlulah korang cari resume yang fontnya terlalu fancy, takut nanti bila dah disimpan ke PDF, format tu hilang.
  • Korang tak perlu masukkan semua maklumat diri korang didalam resume, cukuplah korang masukkan apa yang perlu sahaja. Cuba ringkaskan resume 1-2 muka surat sahaja.
  • Korang perlu jadikan resume korang bersesuaian dengan kerja yang hendak dipohon. Masukkan maklumat seperti butiran diri, pengalaman bekerja dan juga kemahiran anda.
  • Masukkan ke dalam fail dan jangan lupa letakkan nama korang pada fail supaya penemuduga kenal.
  • Proofread semua maklumat agar korang tidak tersalah bagi maklumat yang tidak perlu.

MUAT TURUN RESUME

Dibawah ini adalah antara template yang korang boleh download.

contoh resume img 1

(Klik Untuk Download)

contoh resume img 2
(Klik Untuk Download)

contoh resume img 3
(Klik  Untuk Download)

Contoh Resume Kreatif

Anda juga boleh lihat contoh di bawah jika anda ingin membuatkan resume anda sedikit kelainan dan menarik. Resume seperti ini kebanyakkannya lebih menonjol berbanding resume-resume yang lain.

contoh resume kreatif terkini

Semoga perkongsian daripada PortalMalaysia ini dapat membantu korang untuk memohon pekerjaan. Selain menggunakan template ini, korang juga boleh menggunakan servis resume yang berbayar.

Penafian – Semua artikel portalamalaysia kongsikan dihalaman ini hanyalah panduan tutorial dan ringkasan artikel related dengan “Contoh Resume Terbaik (Download)” sahaja. kami tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber official dan betul-betul sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!