Contoh Menu Makanan Untuk Diabetes

Makanan yang sihat pastinya diperlukan untuk tubuh badan kita, makan mengikut waktu juga penting bagi sistem penghadaman badan. Untuk menjaga kadar gula dalam darah, pemilihan makanan juga penting untuk pesakit diabetes.

Pengambilan diet makanan juga berdasarkan faktor-faktor tertentu seperti umur, berat badan atau aktiviti yang dilakukan. Diet yang diambil haruslah seimbang yang mencukupi zat yang diperlukan oleh badan. Berikut ialah contoh menu makanan untuk pesakit diabetes :

Contoh Menu Makanan Untuk Diabetes 2

📌Gambar rajah diatas adalah contoh menu makanan untuk kencing manis yang dirujuk melalui kuliah 13 kkm pengawalan makanan untuk diabetes. boleh rujuk PMUD KKM PDF.

Itu saja serba ringkas berkaitan penyakit kencing manis ini yang boleh kami kongsikan, jika ada sebarang kesilapan fakta atau penambahan, boleh ajukan diruang komen dibawah. terima kasih.

PENAFIAN: Bahan info diatas adalah ntuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor atau pakar perubatan bertauliah mengenai kesihatan anda. Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.


Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3