CIDOS – Epembelajaran

Dengan teknologi yang semakin maju yang memberi impak kepada sistem pembelajaran, ia dapat membangunkan aktiviti pembelajaran. Dengan adanya sistem CIDOS ia dapat bertindak sebagai platform penerbitan kurikulum yang berkaitan seperti yang diterangkan di bawah :

Apa Itu Cidos?


CIDOS atau nama penuhnya Curriculum Information Document Online System merupakan satu sistem pengurusan dokumen yang bertindak sebagai patform untuk memudahkan penerbitan kurikulum berkaitan maklumat secara digital untuk pensyarah dan pelajar politeknik.

Ia dibangunkan oleh Bahagian Pembangunan dan Penilaian Kurikulum, Jabatan Pengajian Politeknik. Terdapat dua sistem iaitu LMS VERSI 2.5 (Leraning Managment System Versi 2.5 dan CIDOS LMS VER 2.5 yang dinaiktaraf dari sistem CIDOS VER 1.8. Baca perkongsian di bawah untuk maklumat yang lebih lagi tentang CIDOS ini :

Fungsi CIDOS


SIstem CIDOS LMS VERSI 2.5 ini telah dinaiktaraf dan mempunyai fungsinya tersendiri bagi memudahkan pengajar dan pelajar untuk menjalankan aktiviti pembelajaran dan kurikulum. Berikut merupakan fungsi CIDOS  :

📚Membolehkan pelajar memuatturun nota penbelajaran

💻Menjawab dan menghantar kuiz secara online

📲Melaksanakan dan menghantar tugasan secara online

🖥Berinteraksi dengan pensyarah secara online (FORUM, CHAT)

📖Mengulangkaji pelajaran secara online

Cara Login CIDOS 


Bagi anda yang ingin mengakses atau login ke Portal CIDOS, di bawah ialah cara untuk mengakses ke Portal CIDOS Online :

➠Sila layari ke laman web CIDOS ( http://cidos.edu.my/login/auth)

➠Masukkan Nama Pengguna, Kata Laluan

➠Klik pada butang “Log in”

Senarai Politeknik 


CIDOS merangkumi semua Politeknik antaranya ialah :

✅PMM

✅PMU

✅PSMZA

✅POLI PD

✅POLIMAS

✅PBU

✅PMJ

✅PSP

✅Poliku

✅Psas

✅PoliKK

✅PPD

✅PTSS

✅PTSB

✅dll

Semoga perkongsian di atas dapat membantu dan memudahkan antara pensyarah dan pelajar berkomunikasi dan berinteraksi secara atas talian atau digital menggunakan sistem CIDOS ini dengan merujuk perkongsian di atas sebagai panduan atau rujukan. Semoga bermanfaat!


Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3