Check Saman


Kini, jika anda ingin membuat semakan saman trafik yang tertunggak, anda boleh membjuat semakan secara atas talian sahaja dengan mudah. Anda tidak perlu keluar dari rumah untuk ke kaunter jabatan untuk membuat semakan tanpa bersesak di jalan raya.

Anda hanya perlu menyemak kesalahan trafik secara atas talian sahaja melalui 4 portal yang menyediakan perkhidmatan semakan saman trafik. Baca perkongsian di bawah mengenai semakan saman secara online :

Cara Check Saman

Berikut ialah cara untuk memnbuat semakan samakan secara atas talian secara percuma melalui 4 portal yang menyediakan perkhidmatan semakan trafik :

1. MyEG Services 

2. JPJ

3. SSO PDRM

  • Check saman menerusi portal Rasmi SSO Pdrm boleh dilakukan dengan memasuki pautan rasmi SSO PDRM di https://sso.rmp.gov.my/

4. Rilek e-Services

Contoh Cara Semak Saman Guna Rilek

Langkah 1 : Sila layari ke laman web Rilek e-Servivces

Langkah 2 : Jika kali pertama menggunakan MyEG, sila membuat pendaftaran terlebih dahulu.

Langkah 3 : Masukkan nama dan kata laluan untuk log masuk.

Langkah 4 : Klik pada logo PDRM untuk membuat semakan saman dan ke halaman Check & Pay Summons

Langkah 5 : Klik pada butang “Search By” untuk membuat semakan dan kaedah semakan.

Langkah 6 : Masukkan maklumat seperti diminta dan tekan butang “Next”

Untuk maklumat lanjut anda boleh semak ke laman web rasmi MyEG e-Services, Rilek e-Services, JPJ dan SSO PDRM seperti berikut.


Sumber :

Disclaimers – Bahan artikel portalamalaysia share diatas sekadar tutorial dan ringkasan artikel related dengan “Check Saman” ini sahaja. kami tidak ada sebarang kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana company yang berkaitan dengannya, semua rujukan berasaskan sumber official dan betul-betul sahih sahaja.Leave a Comment

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia