Ceritera Messi dan Barcelona Belum Tamat!


Messi dan Barcelona.  Ikuti Berita Sukan Bola Sepak Disini.

Lionel Messi berkemungkinan akan kembali ke kelab kesayangannya itu satu hari nanti menurut presiden kelab, Joan Laporta yang merasakan terhutang budi kepada pemenang 7 kali anugerah Ballon d’Or tersebut.

Kerjaya bola sepak 21 tahun Messi bersama Barcelona serta 16 tahun dilalui sebagai pemain senior telah berakhir Ogos lepas apabila beliau menandatangani kontrak bersama PSG sebagai ejen bebas.

Pemain kebangsaan Argentina tersebut telah memenangi kesemua trofi yang ada bersama Barca dan telah keluar dari kelab sebagai pemegang rekod sepanjang zaman kelab dengan 672 gol dalam 778 penampilan.

Pemergian Messi pada tahun lepas dianggap sebagai kejutan besar dengan gergasi Catalan tersebut bergelut dalam situasi kewangan serta bermaksud kelab tidak dapat mencapai persetujuan terma La Liga dari segi peraturan had gaji.

Messi mempunyai satu tahun lagi di PSG yang akan membawa beliau ke umur 36 tahun walaupun kontrak tersebut mempunyai pilihan lanjutan untuk musim ketiga di Paris.

Namun Laporta yang dilantik semula sebagai presiden pada bulan Mac 2021 telah membuka pintu yang luas untuk Messi kembali ke Catalonia satu hari nanti.

“Untuk Barca, beliau adalah seorang pemain terbaik dalam sejarah dan layak dibandingkan bersama Johan Cruyff dalam sejarah bola sepak Barcelona,” kata Laporta kepada ESPN.

“Tetapi ia perlu terjadi pada satu hari nanti. Kita perlu membuat keputusan terhadap kesan kepada warisan yang kita ada serta institusi ke atas pemain dan jurulatih.”

“Saya tidak percaya cerita Messi di Barcelona telah berakhir namun saya percaya itu adalah tanggungjawab kita untuk memastikan cerita itu kekal terbuka dan tidak tertutup.”


“Untuk merasakan seketika apa yang perlu dilakukan supaya beliau dapat merasakan pengakhiran yang terhebat dari apa yang kita ada.”

Messi telah terlibat dalam 937 gol untuk Barcelona dengan beliau sebagai pemain paling prolifik bagi musim 2011-2012 apabila berjaya menjaringkan 73 gol didalam semua pertandingan serta mencatatkan 28 bantuan gol.

Rekod itu ternyata berbeza dengan 11 gol dan 14 bantuan gol dalam 34 perlawanan dalam semua pertandingan ketika musim pertama Messi di Parc Des Princes.

Sebagai ‘poster boy’ yang dijuluki sebagai pemain paling berjaya ketika berada di dalam sejarah Barcelona, Laporta berasa hormat kepada bintang terkemuka tersebut.

“Adakah saya merasa terhutang budi kepada beliau? Jawapannya adalah betul. Secara moral sebagai presiden Barca, saya telah melakukan yang terbaik. Tetapi dalam bentuk peribadi, saya rasa saya terhutang budi dengan beliau.” Ujar Laporta.
Disclaimers – Bahan artikel admin share dihalaman ini merupakan panduan dan ringkasan yang related dengan “Ceritera Messi dan Barcelona Belum Tamat!” ini sahaja. kami tidak ada sebarang kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan betul-betul sahih sahaja.