Cara Tukar Wang Rosak Dan Koyak Kepada Wang Baru

Zaman semakin maju dan kebanyakkan rakyat Malaysia sudah menggunakan perkhidmatan digital dengan menggunakan bayaran melalui QR CODE dan dedit kad.

Namun masih lagi terdapat kawasan yang tidak menggunakan kaedah seperti bayaran digital kerana masih mengamalkan sistem wang tunai dalam perniagaan mereka.

Malah kawasan pendalaman dan desa juga masih menggunakan wang tunai sebagai urus niaga kerana ianya lebih memudahkan urusan mereka semasa berurusniaga.

Maka wang tunai masih diperlukan untuk kegunaan harian , tetapi wang tunai sentiasa mempunyai masalah semasa penyimpanan kerana mudah rosak dan terkoyak jika tidak dijaga dengan rapi.

Wang yang rosak menyebabkan kerugian kepada pemilik kerana tidak diterima dan tidak boleh digunakan bagi sebarang urusniaga melalui “offline”.

Cara Tukar Wang Rosak Kepada Wang Baru


Seperti yang telah dimaklumkan oleh pihak BNM di laman facebook rasminya, wang kertas yang rosak masih boleh ditukar dimana-mana cawangan bank yang berhampiran . Namun begitu, nilai pertukarannya bergantung kepada keadaan wang kertas tersebut.

Kini terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk menukar wang tersebut kepada wang baru tanpa mengurangkan nilai wang tersebut.

Ini antara nilai bagi penukaran wang kertas yang sudah rosak :

Cara Tukar Wang Rosak Dan Koyak Kepada Wang Baru 1

Terdapat juga penduan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) bagi tips bagaimana untuk menukar wang rosak kepada wang baru melalui Bank Negara.

Bank Negara baru – baru ini telah membuka pemohonan untuk penukaran wang kertas dan duit syiling kepada wang baru untu semua rakyata Malaysia yang memerlukan proses tersebut.

Ini garisan panduan bagi penukaran Nilai wang tunai:

Cara Tukar Wang Rosak Dan Koyak Kepada Wang Baru 2

1) Duit terbakar
2) Terkoyak
3) Duit Berlubang
4) Kotor dan lusuh
5) Kecut (Biasa berlaku pada duit kertas jenis polimer/plastik)
6) Dimakan anai-anai
7) Luntur warna
8) Tidak cukup sifat
9) Tiada ciri-ciri keselamatan

Cara Tukar Wang Rosak Dan Koyak Kepada Wang Baru 3

Nilai mata wang semakin tinggi sekarang malah negara sudah mengalami pelbagai krisis ekonomi sehingga banyak meejejaskan beberapa sektor di Malaysia.

BACA INFO LAIN DI :Cara Rebus Nasi Impit Paling Mudah Dan Jimat Gas

Maka jagalah wang anda sebaiknya dan simpan ditempat yang sepatutnya bagi mengurangkan risiko kerosakkan sehingga menyebabkan kerugian besar.


Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3