Cara Rebus Nasi Impit Paling Mudah Dan Jimat Gas

Hari Raya semakin hampir , menu utama yang selalu dimasaka dalah nasi impit kerana ianya kegemaran rakyat Malaysia dan boleh dimakan dengan pelbagai juadah raya lainnya seperti rendang dan kuah kacang.

Nasi impit selalunya perlu disediakan dalam tempoh yang lama dan menggunakan gas yang banyak sebelum mendapat hasil nasi impit yang elok dan sempurna.

Kini ada ada cara yang lebih mudah dan menjimatkan gas telah dikongsikan agar memasak nasi impit tidak menggunakan gas atau elektrik yang banyak.

Cara Rebus Nasi Impit Paling Mudah Dan Jimat Gas 1

Malah boleh juga dimasak dengan kuantiti yang banyak tetapi perlukan menggunakan periuk yang lebih besar namun masih mendapatkan hasil yang sama.

Cara Rebus Nasi Impit Jimat Gas Dan Elektrik


Cara-caranya:

1. Rebus air sampai mendidih kemudian barulah masukkan nasi impit.

2. Masak selama 10 minit dan kemudian tutupkan api.

3. Biarkan nasi impit dalam periuk tadi dan tutup rapat penutup periuk lalu biarkan nasi impit terendam selama 30 minit.

4. Selepas 30 minit , buka balik api selama 5 ke 10 minit ikut keadaan nasi impit.

5. Ok siap dan boleh dimakan bersam kuah lontong atau juadah yang lain.

Cara Rebus Nasi Impit Paling Mudah Dan Jimat Gas 2

BACA INI :Resepi Ikan Masak Cuka Paling Sedap

Nota: Petua ni tak sesuai untuk orang yang ada pressure cooker ya. Saya buat macam ni sebab tak ada pressure cooker. Jika nasi impit itu banyak, guna periuk yang saiznya lebih besar.


1 thought on “Cara Rebus Nasi Impit Paling Mudah Dan Jimat Gas”

  1. Saya rasa sama jer lambatnya. Sbb masa harus dikira drp mula² air dipanaskan sehingga didih. Jk gn periuk besar dan jumlah air tu byk, masa utk air didih maybe jangkau masa 1 jam baru boleh masukkan nasi impitnya.

    Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3