Cara Claim Socso PERKESO | Borang Tuntutan Perkeso 2022


Berita baik untuk semua, Perkeso telah melancarkan program JOM Claim Duit Bantuan PERKESO bagi sesiapa sahaja yang dapat MC atau cuti sakit.

Satu demi satu program telah berjaya dilancarkan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial dengan harapan ia dapat memberikan manfaat kebajikan yang terbaik kepada ahli-ahlinya.

Skim Bencana Pekerjaan (EIS)

Selepas ini, jika anda mendapat Medical Certificate(Sijil Sakit), anda boleh membuat tuntutan daripada PERKESO. Untuk makluman, program ini diletakkan di bawah Skim Bencana Pekerjaan atau dikenali sebagai Employment Insurance Scheme (EIS) dan juga Skim Keilatan (Invalidity Scheme).

Berikut dikongsikan kepada anda panduan lengkap membuat tuntutan dari PERKESO bagi mereka yang layak MC/CUTI SAKIT.

Cara Tuntut Cuti Sakit Perkeso Kerana MC

  1. Pastikan anda mendapat cuti sakit atau MC.
  2. Pastikan MC yang anda terima itu melibatkan beberapa kes dan insiden yang berlaku kepada anda sehingga anda mendapat cuti sakit seperti:
    – Mengalami kecederaan atau kemalangan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja, dalam perjalanan ke tempat kerja, dalam perjalanan semasa rehat di tempat kerja
    – Mendapat rawatan di klinik swasta, klinik kesihatan atau hospital kerajaan.
  3. Selepas itu, anda perlu memuat turun dan mengisi Borang 34 Perkeso dengan lengkap untuk membantu anda membuat tuntutan dengan PERKESO.
  4. Bagi pihak majikan, anda boleh terus log masuk untuk memohon secara online di sini https://faedah.perkeso.gov.my/

Muat turun Borang Perkeso 34

Seperti yang semua sedia maklum, selain digunakan untuk tuntutan akibat kematian, hilang upaya, kemalangan dan sakit, borang 34 ini juga boleh digunakan untuk kes positif jangkitan covid 19.

Jadi cara pengisian adalah sama, cuma pilihan tuntutan sahaja yang berbeza. Anda boleh memohon sama ada secara online atau terus dapatkan borang di pejabat perkeso yang berhampiran dengan anda.

Anda boleh muat turun Borang 34 Perkeso DI SINI


Maklumat lanjut

Layari portal PERKESO https://www.perkeso.gov.my/

Penafian – Bahan artikel admin kongsikan diatas merupakan panduan tutorial dan rujukan ringkasan artikel related dengan “Cara Claim Socso PERKESO | Borang Tuntutan Perkeso 2022” sahaja. portalamalaysia tidak ada kaitan dengan government agency atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua hebahan berpandukan sumber official dan betul-betul sahih sahaja.Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!

Portal Malaysia