Home » Tips/Petua » MySejahtera Login : Cara Buat Mysejahtera QR Code For Company (Premis Perniagaan)

MySejahtera Login : Cara Buat Mysejahtera QR Code For Company (Premis Perniagaan)

Setelah berakhirnya Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) baru-baru ini, kerajaan telah menubuhkan aplikasi MySejahtera untuk mengawal pergerakan rakyat Malaysia sekaligus mengurangkan jangkitan cv19.

Aplikasi ini boleh di muat turun secara percuma di dalam telefon pintar masing-masing. Tujuannya adalah untuk membantu kerajaan dalam memutuskan rantaian jangkitan Cv19 di dalam negara. Sekaligus, aplikasi ini dapat membantu rakyat Malaysia untuk mengetahui tahap kesihatan mereka sepanjang wabak ini berlaku dan membantu mereka untuk mencari klinik atau hospital yang terdekat untuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan segera.

Melalui aplikasi ini juga, mereka dapat mengetahui tahap kesihatan mereka semasa wabak ini masih menular di dalam negara. Bukan sahaja rakyat Malaysia yang mendapat faedah dari aplikasi ini. Malah, warga asing juga yang telah mendiami negara layak untuk memuat turun aplikasi ini untuk mereka dan keluarga agar mereka juga dapat mengelak dari terkena jangkitan ini.

Anda tak perlu risau tentang maklumat kesihatan anda, jika anda memuat turun aplikasi ini. Rekod perubatan setiap individu akan dirahsiakan oleh pihak KKM.

Cara Baut QR Code MySejahtera

Pengimbas kod QR MySejahtera untuk premis pula adalah aplikasi ‘CHECK IN”. Kesemua kakitangan mahupun pelawat perlulah mengimbas kod QR tersebut sebelum dibenarkan masuk ke dalam premis.

Bukan saja premis peniagaan, boleh juga guna untuk tapak pembinaan, di sekolah dan sebagainya supaya orang ramai tidak perlu menulis nama di buka jika scan mengguna kod bar ini.

Step 1 – Sila masuk ke lama sesawang rasmi Mysejahtera di mysejahtera.malaysia.gov.my

Step 2 – Sila klik pada pautan MySejahtera “Check-In” seperti gambar rajah dibawah.

Step 3 – Klik pada “Daftar MySejahtera Check-In” bagi pengguna baru

Step 4 – Buat Registration hingga selesai, kalau guna email dia akan hantar verifikasi ke email anda kalau pakai no. fon dia akan hatar cod otp untuk verifikasi.

*(step ni paling leceh kadang nak tunggu dpt kod tu punya lah lambat, dh expired baru masuk email, paling laju pakai no.fon).

 

Step 5 – Masa register tu masukkan profile company perniagaan anda tu.

Step 6 – Dah selesai klik je submit, dia akan keluar seperti gambar rajah dibawah, so korang print je qr code korang nanti dah letak di premis. sattle.

Step 7 – Kalau nak edit atau tambah presmis guna akaun yang sama sila bahagian Login di MySehajtera Signin

Step 7 – Edit boleh tambah premis boleh, dah print qr code mcm biasa. selesai.

Itu saja perkongsian berkaitan cara untuk anda buat QR CODE sendiri, boleh je letak di gerai-gerai, kedai, premis, tapak pembinaan dan sebagainya. semoga bermanfaat.

Disclaimers – Semua artikel kami share dihalaman ini hanyalah panduan dan rujukan ringkasan artikel related dengan “MySejahtera Login : Cara Buat Mysejahtera QR Code For Company (Premis Perniagaan)” sahaja. portalamalaysia tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berasaskan sumber official dan betul-betul sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!