Home » Bantuan » Tarikh Rasmi Semakan & Permohonan Bantuan PRIHATIN Nasional (BPN)

Tarikh Rasmi Semakan & Permohonan Bantuan PRIHATIN Nasional (BPN)

Apa itu Bantuan Prihatin Nasional? ianya bantuan dalam pakej rangsangan ekonomi yang diumukan oleh Perdana Menteri baru-baru ini bagi membantu rakyat Malaysia yang memerlukan especialy yang terjejas pendapatannya ketika perintah PKP wabak covid-19 ini.

Banyak pakej telah diumukan oleh kerajaan untuk bantu rakyat dari keluara, individu, hinggalah syarikat yang terjejas semasa ini.

Rujuk Sini : Senarai Bantuan Pakej Rangsangan Ekonomi

Syarat Kelayakan & Jumlah Bantuan BPN

Beberapa kriteria dan syarat permohonan bantuan prihatin nasional yang perlu anda penuhi untuk melayakkan anda menerima bantuan tersebut.

Dibawah adalah syaratnya :

bantuan prihatin nasional

Cara Buat Permohonan Bantuan Prihatin Nasional

Semua Pemberian Bantuan Prihatin Nasional untuk golongan B40 amnya akan diberi pangkalan data Bantuan Sara Hidup (BSH) anda.

Untuk anda dalam M40 , pemberian akan diberi berdasarkan data & percukaian Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Sila buat semakan status mulai 1 April 2020.

Semakan Status Bantuan Prihatin Nasional

Bagi anda yang dah layak menerima bantuan BPN boleh membuat semakan mulai 1 April 2020 di portal rasmi kerajaan seperti dibawah:

Andainya pada tarikh tersebut anda didapati TIDAK LAYAK boleh buat permohonan baru mulai 1 April di Portal Rasmi berikut SAHAJA:

* Hati-hati dan berwaspada dengan website-website palsu yang meminta anda isi borang atau apa sahaja yang mencurigakan, pastikan web rasmi kerajaan baru buat permohonan.

Berdasarkan maklumat yang dikeluarkan oleh MOF anda akan menerima bayaran pada hujung bulan APRIL, walaubagaimanapun memetik dari facebook Najib Razak beliau meminta Kerajaan untuk menyegerakan pembayaran. Sama-sama kita tunggu jika ada sebarang perubahan rasmi.

Disclaimers : Artikel yang dikongsikan ini merupakan perkongsian cara bagaimana untuk membuat permohonan/semakan BPN sahaja, bukan mohon melalui website ini, segala rujukan adalah bersandarkan laman Telegram Rasmi MOF.

Disclaimers – Bahan artikel portalamalaysia kongsikan dihalaman ini hanyalah tutorial dan rujukan yang related dengan “Tarikh Rasmi Semakan & Permohonan Bantuan PRIHATIN Nasional (BPN)” sahaja. kami tidak ada kaitan dengan agensi kerajaan atau mana-mana syarikat yang berkaitan dengannya, semua rujukan berpandukan sumber rasmi dan sahih sahaja.

Sila Share Artikel Ini Dahulu Sebelum Teruskan Pembacaan!