Tarikh Rasmi Semakan & Permohonan Bantuan PRIHATIN Nasional (BPN)

Apa itu Bantuan Prihatin Nasional? ianya bantuan dalam pakej rangsangan ekonomi yang diumukan oleh Perdana Menteri baru-baru ini bagi membantu rakyat Malaysia yang memerlukan especialy yang terjejas pendapatannya ketika perintah PKP wabak covid-19 ini.

Banyak pakej telah diumukan oleh kerajaan untuk bantu rakyat dari keluara, individu, hinggalah syarikat yang terjejas semasa ini.

Rujuk Sini : Senarai Bantuan Pakej Rangsangan Ekonomi

Syarat Kelayakan & Jumlah Bantuan BPN

Beberapa kriteria dan syarat permohonan bantuan prihatin nasional yang perlu anda penuhi untuk melayakkan anda menerima bantuan tersebut.

Dibawah adalah syaratnya :

bantuan prihatin nasional

Cara Buat Permohonan Bantuan Prihatin Nasional

Semua Pemberian Bantuan Prihatin Nasional untuk golongan B40 amnya akan diberi pangkalan data Bantuan Sara Hidup (BSH) anda.

Untuk anda dalam M40 , pemberian akan diberi berdasarkan data & percukaian Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Sila buat semakan status mulai 1 April 2020.

Semakan Status Bantuan Prihatin Nasional

Bagi anda yang dah layak menerima bantuan BPN boleh membuat semakan mulai 1 April 2020 di portal rasmi kerajaan seperti dibawah:

Andainya pada tarikh tersebut anda didapati TIDAK LAYAK boleh buat permohonan baru mulai 1 April di Portal Rasmi berikut SAHAJA:

* Hati-hati dan berwaspada dengan website-website palsu yang meminta anda isi borang atau apa sahaja yang mencurigakan, pastikan web rasmi kerajaan baru buat permohonan.

Berdasarkan maklumat yang dikeluarkan oleh MOF anda akan menerima bayaran pada hujung bulan APRIL, walaubagaimanapun memetik dari facebook Najib Razak beliau meminta Kerajaan untuk menyegerakan pembayaran. Sama-sama kita tunggu jika ada sebarang perubahan rasmi.

Disclaimers : Artikel yang dikongsikan ini merupakan perkongsian cara bagaimana untuk membuat permohonan/semakan BPN sahaja, bukan mohon melalui website ini, segala rujukan adalah bersandarkan laman Telegram Rasmi MOF.

12 thoughts on “Tarikh Rasmi Semakan & Permohonan Bantuan PRIHATIN Nasional (BPN)”

 1. Sàya adalah penerima bsh 2019, tapi pada tahun ini saya belum dapat lagi. Dan apabila saya check semakan bsh, saya dàpati remark nya ialah saya tak dapaf sebab tak kemas kini.

  APA INI, DALAM BROCHURE DAN LAMAN BSH MENGATA BHW KALAU TAK ADA APA PERUBAHAN TAK PAYAH KEMAS KINI!

  SEKARANG KATA SAYA TAK DAPAT SEBAB TAK KEMAS KINI???
  MACAMMANA INI??

  Reply
 2. Bsh 2020 daftar atas nama suami tapi isteri boleh ambil secara manual. yang prihatin isteri boleh ambil ke mcm bsh atau nama yg dafar aja boleh ambik…tak nom akoun

  Reply
 3. Thanks you atas bantuan yg diberikan oleh pm kepada rakyat Malaysia dalam segi ekonomi ataupun dalam segi keuamgan.. Segala bantuan memang sangat kita harapkan pada masa sekarang ini.. Terima kasih kepada pm sekali lagi

  Reply
 4. please try to process my claim ASAP since I have already registered my name quite some time and still don ‘t get my payment this year. I hope you would much appreciate it you could look into at your earliest convenience.

  Reply
 5. semasa kemaskini utk bsh dulu suami saya sihat dan bekerja sepenuh masa, skrg suami saya sakit dan bekerja part time saja, macamana nk kemas kini bsh utk tahun depan, sbb tarikh akhir kemas kini 15 mac lepas

  Reply

Leave a Comment