Thailand Benarkan Pelancongan Tanpa Pas Thailand | 1JULAI 2022

Pihak berkuasa Thailand kini membenarkan pelancong asing untuk memasuki negara itu tanpa perlu menampilkan Pas Thailand, mulai 1 JULAI 2022.

Terdahulu, Thailand mewajibkan penggunaan Thailand Pass untuk memasuki negara itu mulai 1 November 2021 selepas pengumuman berkenaan pembukaan pintu sempadan untuk warga asing. Rujukan berita, berita harian 15 Oktober.

Yeahuuu..anda dah boleh melancong ke Thailand dengan lebih mudah!

Baca juga: Laman Tamara Retreat, Penginapan Di Negeri Sembilan 2022

Apakah Pas Thailand?


Dalam sistem Pas Thailand, pelancong asing perlu mendapatkan kelulusan terlebih dahulu daripada pihak berkuasa  untuk melawat negara itu. Selepas mendapat dokumentasi yang diluluskan daripada sistem berasaskan web percuma, pelancong diberikan kod QR Pas Thai untuk memasuki negara ini.

Peraturan Lama


Menurut jurucakap Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 (CCSA) Thailand; Taweesilp Visanuyothin, warga asing perlu memuat turun Pas Thailand sebelum mereka memasuki kerajaan itu. Pengembara yang tidak divaksinasi mesti mengambil ujian PCR atau Pro-ATK 72 jam sebelum memasuki negara tersebut. Mereka tidak lagi perlu menjalani kuarantin.

Manakala pengembara yang divaksinasi perlu mengemukakan sijil vaksinasi. Bagi pengembara yang divaksinasi dan yang tidak divaksinasi, sekurang-kurangnya USD 10,000 insurans COVID-19 diperlukan.

Peraturan Terbaharu


Menteri Pelancongan Pipat Ratchakitprakan memberitahu pemberita bahawa sistem Pas Thailand akan dibatalkan mulai 1 Julai.

Warga asing tidak perlu diinsuranskan untuk COVID-19, dan pengimbasan haba akan berakhir di pusat pemeriksaan sempadan. Setakat ini, pelawat dikehendaki memiliki perlindungan insurans COVID-19 $10,000. Walaupun kerajaan akan terus menggalakkan pelawat untuk memiliki insurans sedemikian, ia tidak akan diwajibkan untuk memasuki negara ini.

Pensijilan kelayakan masuk, yang dikeluarkan oleh konsulat Thailand, juga tidak lagi diperlukan.

Tempat Menarik Thailand


Berikut merupakan antara destinasi pelancongan yang harus anda kunjungi jika bercuti ke negara ini;

Bangkok


Bangkok Pasar Terapung Thailand
Bangkok-Pasar Terapung 

Sebuah bandar yang tidak pernah tidur, Bangkok, ibu negara Thailand ialah tempat lebur zaman moden dengan budaya dan kepercayaan yang berbeza. Di sini, bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi berdiri dengan harmoni di sebelah kuil dan biara. Pusat beli-belah dan pusat beli-belah mewah bersaing dengan bazar jalanan dan pasar terapung. Masakan – kedua-dua Thai dan dari seluruh dunia dipamerkan dalam semua kegemilangan mereka di jalanan serta di restoran atas bumbung.

Phuket


Phuket-Pantai Patong Thailand
Phuket-Pantai Patong

Pulau terbesar di seluruh Thailand, Phuket mempunyai semua yang anda perlukan. Dilengkapi lapangan terbang tersendiri, iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket, pulau ini tidak mengalami kekurangan pengembara pada bila-bila masa sepanjang tahun. Pantai keemasan, banyak pulau luar pesisir, pasar yang ceria, hiburan malam yang beroktan tinggi dan sukan air yang mendebarkan mencirikan Phuket secara ringkas. Pantai seperti Surin dan Kata memenuhi keperluan keluarga dan individu yang mempunyai cita rasa sederhana. Pantai Patong, sebaliknya, memenuhi keperluan mereka yang menyukai suasana meriah, walaupun selepas matahari terbenam.

Krabi


Thailand Benarkan Pelancongan Tanpa Pas Thailand | 1JULAI 2022 2
Krabi-Pulau Phi Phi

Salah satu wilayah tertua di negara ini, Krabi adalah rumah kepada citarasa tradisional tetapi moden, pelancong dan tempatan. Destinasi pantai yang sering dikunjungi dengan Phuket, Krabi adalah rumah kepada pantai yang indah seperti Pulau Phi Phi, pulau dan formasi batu kapur. Selain itu, Krabi menawarkan beberapa tempat menyelam karang yang indah di dunia, menjadikannya destinasi yang sangat baik untuk peminat menyelam dan pemburu foto Instagram.

Koh Samui


Thailand Benarkan Pelancongan Tanpa Pas Thailand | 1JULAI 2022 3
Koh Samui

Pulau kedua terbesar di Thailand, Ko Samui ialah permata pulau di Kepulauan Koh Samui (atau ringkasnya Samui) yang terletak di Teluk negara itu. Pernah menjadi rahsia tersembunyi hanya pengembara yang gigih, pulau itu telah berubah menjadi salah satu destinasi pelancongan yang paling banyak dikunjungi oleh pelancong. Eksport kelapa dan getah bersama dengan perdagangan pelancong yang semakin meningkat merupakan sebahagian besar sumber pendapatan pulau itu. Daripada pelancong terkaya hingga pengembara bajet, pulau ini sentiasa mempunyai sesuatu untuk ditawarkan untuk semua orang.

Taman Negara Khao Yai


Thailand Benarkan Pelancongan Tanpa Pas Thailand | 1JULAI 2022 4
Taman Negara Khao Yai

Tapak Warisan Dunia UNESCO, Taman Negara Khao Yai ialah taman negara tertua dan paling banyak dilawati di negara ini, yang ditubuhkan pada tahun 1962. Ia meliputi lebih daripada 2,100 kilometer persegi. Taman ini mempunyai landskap hijau yang subur, gunung berceranggah dengan hutan tebal, air terjun yang mengagumkan, spesies burung dan haiwan yang eksotik. Ia juga terkenal terutamanya dengan flora dan fauna eksotik, air terjun yang bersih, dan hutan monsun yang indah.

Ha..apalagi, dah boleh start plan nak pegi mana dulu!


Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3