Bantuan Tunai RM350 Sudah Dikreditkan Kepada Penerima Yang Layak

Sejak kerajaan baru mengambil alih pentadbiran negara , pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah dilaksanakan oleh pihak kerajaan bagi membantu golongan yang memerlukan .

Bantuan ini disalurkan melalui pelbagai peringkat seperti melalui peringkat Negeri atau Persekutuan bagi membantu mereka yang berkelayakan.

Kerajaan Persekutuan dan Negeri telah memperkenalkan banyak bantuan daripada kerajaan bagi tujuan masing-masing melalui beberapa peruntukan tertentu .

Bantuan Tunai RM350 Sudah Dikreditkan Kepada Penerima Yang Layak 1

Bantuan Kerajaan


Salah satu bantuan yang diperkenalkan adalah bantuan tunai sebanyak Rm350 oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa kerajaan membentangkan Belanjawan 2023.

Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan sumbangan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri untuk mereka yang berkelayakan bagi membantu golongan tersebut menyambut kemeriahan hari raya tahun ini.

Sumbangan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri itu melibatkan kadar bantuan sebanyak RM350 kepada para pesara Kerajaan dan RM700 kepada semua penjawat awam gred 56 ke bawah yang masih berkhidmat sehingga 17 April 2023 termasuk lantikan kontrak.

Tarikh Pembayaran bagi bantuan berkenaan:

Pembayaran bantuan tunai berkenaan akan dibuat pada tarikh 14 April 2023 dan telah dinyatakan di surat rasmi Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam dan tarikh itu sekaligus menyaksikan pembayaran lebih awal dari jadual asalnya iaitu pada 17 April 2023.

Perubahan pada tarikh tersebut dilakukan bagi membantu meringankan beban para penjawat awam dan pesara kerajaan dalam membuat persediaan awal bagi menyambut perayaan tersebut.
Pembayaran bagi bantuan ini dilakukan secara kredit terus ke akaun bank penerima yang berkelayakan dan memenuhi syarat yang telah ditetapkan oleh kerajaan.
Semak bantuan lain di : Bantuan kerajaan 
Bukan itu sahaja , kerajaan juga memberikan bantuan sebesar RM300 kepada anggota RELA, Relawan Pasukan Pertahanan Awam, Polis dan Bomba.

10 thoughts on “Bantuan Tunai RM350 Sudah Dikreditkan Kepada Penerima Yang Layak”

 1. Kerajaan sekarang mengunakan internet untuk memipulasi Rakyat perhatikan seolah2 banyak bantuan Di salurkan.. Tapi hakikatnya semua dusta belakang.. Rakyat miskin duit raya pun masih Blom terima(jika ada bantuan) apa lagi bantuan tunai RM350….apa Mereka ingat Rakyat ni takde otak gamaknya. Atau Nak Rakyat tumbangkan kerajaan sekarang ni pada pilihan raya tahun depan.. Duit negara duit Rakyat… Kami dapat Baca berapa banyak pemimpin laut keuntungan.. Jangan Nak bohong kami bukan bodoh.. Tak guna bicara lembut jika penipu Dan perompak sedang melakukan kerja Mereka… Kau bagi Rakyat makan gula2 kau sebar sampai satu keturunan boleh hidup mewah… Korang jaga… 5 tahun je… Lepas tu kau merayu2 balik balik aku bersumpah Akan Dan Rakyat yang lain Akan ludah muka korang..

  Reply
   • Kau nak pembetulan kan orang kau sendiri pun tak betul. Yang nak bagi bantuan untuk org BODOH MACAM KAU Tu. Jabatan perdana menteri jabatan perkhidmatan awam. Bukan kerajaan yg kata nak beri 350 atau tanggu kau seumur hidup

    Reply
  • (aku bersumpah Akan Dan Rakyat yang lain Akan ludah muka korang..) korang ni? Termasuk rakyat Malaysia sekali. Kau nk ludah ke.
   Maaf… Kalau nak comment tu ayat tu double check baru send.

   Reply
  • Saya penganggur dan bujang… dah daftar.. cuma dapat RM100.00 je.. RM350.00 tak dapat pun. Saya ambil terus di kaunter BSN kerana sy tidak memiliki mana mana akaun bank. Selama dari bekas PM yang lepas, saya dapat keseluruhan bantuan yang diberikan. Adakah RM350.00 bantuan rakyat ini diberi selepas hari raya atau saya tidak dapat bantuan RM350.00 ini?

   Reply
 2. Bantuan Untuk kaki tangan Kerajaan bantuan untuk Rakyat biasa takde bantuan.. Memng Bantuan ni tak berguna untuk Rakyat.. Apa bantuan Rakyat dapat.. Rakyat biasa Akan dapat janji manis kerajaan.. Janji pocket Mereka penuh.. Rakyat pg mampus siapa suruh pilih kerajaan haprak ni… Kan ke bodoh. Kerajaan tahu aku bagi Rakyat sikit sudah cukup janji bg sikit ke banyak tu kerajaan punya suka.. Karajaan ramai orang2 yg Nak Beli tanah luar negara juta2 Nak rompak banyak duit Dari negara Rakyat Kalau angkat kepala sikit memng nahas. Makan bubur atau pasir lah jawapanya.. Apa kerajaan peduli.. Janji hutang negara kerajaan lunaskan.. Rakyat tak boleh Di man jalan dengan batuan yg banyak cukup untuk bujang atau duda 100.. Sebab makan orang duda kene sikit.. Bil api air cari sendiri walaupun dah kene buang kerja atau tak de kerja.. Itu kerajaan tak nak tahu.. Kerajaan bagi RM100 untuk 3,4 bulan.. Cukup lah tu campur dengan rumpit Dan pasir.. .. Duit api tetap kene bayar 60 air 30 sebulan… Pandai2 lah kau samun duit jiran kau… Kerajaan samun duit negara. Setiap Dari orang2 penting kerajaan semua tgh berkira2 duit yg mereka Akan dapat dlm tempoh lima tahun ini… Cukup untuk beli sebuah pulau idaman.. Rakyat sewa rumah pun tak lepas….sekian Dan kesian pada Rakyat miskin Dan kaya raya yg bodoh.. Memilih kerajaan ini..

  Reply
  • Ke masih Ada yg tak sedar diri dengan kebodohan diri sendiri.. Lahir Di sini Besar Di sini hidup Disini tapi macam duduk Di negara asing.. Negara kaya Rakyat miskin.. Apa ni.. Masih belom aktif Kan otak tu untuk berfikir.. Kerajaan berbohong masih lagi bersabar…kita tgk habis lima tahun berapa banyak oenyelewangan berlaku.. Ini fakta bukan aota.. Ada otak pakai jangan pakai otak najib…

   Reply

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3