Bantuan Tunai Aidilfitri Masuk Minggu Ini

Kerajaan bersetuju untuk menyalurkan Bantuan Khas Kewangan Hari Raya (BKKA) 2023 kepada penerima yang layak yang diawalkan kepada 14 April 2023 ini.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Zukapuri Mohamad memaklumkan melalui surat rasmi pada Isnin bahawa pertukaran tarikh itu dibuat sebagai pertimbangan untuk membantu meringankan beban penjawat awam dan pesara kerajaan membuat persiapan untuk sambutan itu dalam masa terdekat.

“Adalah baik untuk mengetahui bahawa kerajaan telah bersetuju untuk menukar tarikh pembayaran BKKA 2023 dari 17 April 2023 kepada 14 April 2023 kepada penjawat awam dan pesara kerajaan sebagai pertimbangan untuk membantu meringankan beban kakitangan kerajaan persekutuan dan pesara yang bersiap sedia bekalan musim perayaan.

Bantuan Tunai Aidilfitri Masuk Minggu Ini 1

“Arahan itu akan dipanjangkan kepada semua perkhidmatan awam negeri, badan berkanun dan pihak berkuasa tempatan apabila diluluskan oleh pihak berkuasa berkaitan,” katanya dalam surat rasmi pada Isnin.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Bajet 2023 Februari tahun lepas berkata pemberian BKKA itu adalah sebagai ukuran keprihatinan kerajaan membantu penjawat awam membuat perancangan awal dan membuat persiapan menyambut Hari Raya.

BKKA adalah bantuan hari raya untuk berterima kasih kepada penjawat awam atas jasa dan pengorbanan mereka dalam berkhidmat kepada keluarga Malaysia.

Bantuan Khas Aidilfitri 2023


Bantuan Khas Kewangan Aidil Fitri Penjawat Awam merupakan bantuan hari raya untuk menghargai penjawat awam atas jasa dan pengorbanan mereka dalam berkhidmat kepada keluarga Malaysia.

Pengumuman pembiayaan khas Aidilfitri merupakan salah satu langkah yang diberi tumpuan kerajaan untuk membantu mereka membuat perancangan dan persiapan awal menyambut hari raya.

Tarikh Pembayaran


Bantuan Khas Kewangan Aidifitri 2023 akan disalurkan kepada penjawat awam yang layak pada April 2023.

Bayaran ini biasanya dikreditkan sekali dengan gaji/emolumen untuk bulan tersebut.

Gaji akan dibayar pada 17 April 2023, merujuk kepada jadual pembayaran gaji bulanan.

Bagaimanapun, kerajaan bersetuju untuk mengemukakan tarikh pembayaran Bantuan Khas Kewangan (BKKA) Hari Raya 2023 kepada penjawat awam dan pesara kerajaan kepada 14 April 2023.

bayaran-bkka-diawalkan

Jumlah Bayaran Bantuan


Penjawat awam – Gred 56 dan ke bawah termasuk Pegawai Sambilan Harian, kakitangan di bawah skim Contract of Service,  serta lantikan di bawah MyStep : Bantuan Berjumlah RM700

Pesara Kerajaan : Bantuan berjumlah RM350 

bantuan-khas-kewangan-aidilfitri-nelayan-pesawah-pekebun

Penjawat Awam yang Layak


Dalam Pekeliling: JPA.800-3/2/4(24) muka surat 2 memberitahu BKKA 2023 bahawa bayaran layak untuk dihantar kepada penerima berikut;

1. Penjawat awam dalam kumpulan pengurusan dan profesional serta kumpulan pentadbiran peringkat 561 dan ke bawah yang masih memegang jawatan pada 17 April 2023;
2. Penjawat awam yang layak dalam kumpulan pengurusan dan profesional serta kumpulan pelaksana ialah:
– PPegawai tetap, sementara dan Kontrak Perkhidmatan (COS);
– Pegawai yang bercuti gaji penuh;
– Pegawai bercuti separuh gaji;
– Pegawai yang bercuti tanpa gaji; dan
– Kakitangan yang dipinjamkan, termasuk agensi di mana pentadbiran gaji diasingkan.

Bantuan kewangan khas ini turut layak kepada :

1. Pegawai yang dilantik oleh MySTEP untuk berkhidmat pada 17 April 2023 dan dilantik pada 17 April 2023;

2. Guru sementara;

3. Pemandu bekerja sendiri untuk kader utama tahap B dan ke atas, dan kader berkelayakan gred khas Adan dan ke atas tetapi tidak dilengkapi pemandu dalam jabatan mereka; dan

4. Pemandu yang dilantik sendiri oleh anggota eksekutif serta hakim dan pesuruhjaya kehakiman.

Semoga Bermanfaat.


1 thought on “Bantuan Tunai Aidilfitri Masuk Minggu Ini”

Leave a Comment

Hi, Boleh Bantu Share ? Thank You <3